Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Det blev en nyttig snyting för Modo

Se det bästa från matchen mellan Vita Hästen och Modo.
Foto: BILDBYRÅN

NORRKÖPING

Om man lär sig mest av förluster – då var detta väldigt lärorikt. 

Modo fick en nyttig snyting av Vita Hästen, som vann med 4-3.

Årets upplaga av hockeyallsvenskan påminner om den grymma verkligheten bortom de fina arenorna i SHL.

Nej, det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag drog söderut för att att vad som kanske varit hela hockey-Sveriges mest underhållande lag de senaste veckorna. Modo kom till Norrköping med tolv raka segrar och jag trodde ingen i hemmalaget skulle få i gång publiken som trubaduren som liknande en lillebror till Plura och sjöng klubbens kampsång före nedsläpp.

Jag räknade med att få hylla Foppas gamla lag - men efter 7,21 av andra perioden var det 4-0 till Vita Hästen. 

Ridå!

Detta visar att inget lag kan ta något för givet i allsvenskan, oavsett hur lång sergersvit man har. Det var uppenbart hur väl hemmalagets rutinerade tränarduo Tony Zabel och Niklas Czarnecki hade scoutat Modo. Jag vet inte hur många gånger pigga hemmaspelare snodde pucken av Modospelare i mittzonen och vände på spelet. Vita Hästen uppträdde aggressivt och smart.

Utan att vara respektlös mot andra allsvenska lag, men det är klart att det är speciellt för de flesta att möta just Modo. Då behövs knappast några avancerade peptalks. Men det krävs disciplin, effektivitet och en uppoffrande arbetsinsats.

Ungerske landslagsmannen Istvan Bartalis (som gjorde sitt tionde mål för säsongen) och resten av hans lagkompisar gjorde en av säsongens bästa matcher.

Ännu mer imponerade klubbikonen Marcus Eriksson som nickade fram en passning i ett anfall som slutade med ett mål.

Modo saknade gamle NHL-stjärnan Tobias Enström - men den här kvällen saknades även noggrannhet och arbetsmoral. Det var häpnadsväckande slarvigt emellanåt.

Hellkvist visade mer jävlar anamma än många av sina spelare när han tog ut målvakten vid en dubbelutvisning med två minuter kvar av andra perioden. Då kom också första målet för Modo. Halvägs in i sista perioden kom andra och tredje målet och det blev i alla fall lite spännande. Men bara en bra period är inte tillräckligt för seger i den här serien.

Bra för Modo att få lära sig att inte bli för kaxiga. Bra att bli påminda om att du kan imponera i sex månader och sedan är allt bortkastat på ett par veckor.

I fjol vann AIK allsvenska grundserien, var bland annat 19 poäng före Leksand. Men både Leksand och Oskarshamn gick upp i SHL, medan AIK denna kväll mötte Mora (som spelade i SHL i fjol) i säsongens värsta ångestmatch. Två bottenlag som precis sparkat sina huvudtränare illustrerar precis hur grym verkligheten kan vara i den här serien. För AIK och Mora är SHL bara en dröm. AIK är i ett läge då alla i klubben jublar över seger i en jumbofinal. 

Ett disciplinerat Modo kan uppfylla drömmen om SHL i vår.

Om laget har lärt alla nödvändiga läxor.