Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Det är det dummaste LHC kan göra just nu

Bert RobertssonFoto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ännu en förlust för Linköping och allt mer press på Bert Robertsson.

Men att sparka tränaren är det dummaste LHC kan göra just nu.

Här krävs tålamod - och spelare som höjer sig rejält.

Djurgården vann torsdagens match mot Linköping med 3-2. LHC trodde sig ha tagit ledningen med 2-1, men ”målet” blev underkänt efter videobedömning och efter det var det som om hemmalaget växlade upp i allt man gjorde. I sista perioden fick LHC spela i såväl fem mot tre som sex mot fyra. Det var tuff coachning i slutet men LHC kom inte närmare än att förlora med uddamålet ännu en gång. 

Detta var ännu en tuff motgång för Bert Robertsson och hans Linköping.

Efter nio raka förluster är det väldigt lätt att gapa:

– SPARKA TRÄNAREN!

Som de flesta vet så är det oftast smartast att ha just tålamod och att våga satsa långsiktigt.

Som Skellefteå, Växjö och Frölunda.

Lagen som vunnit SM-guld sex av de sju senaste säsongerna.

Persson och Robertsson kommer bra överens

Skellefteå, Växjö och Frölunda har inte direkt haft svängdörrar i tränarrummet. Sedan Roger Rönnberg kom till Frölunda 2013 har Linköping haft fyra tränare (Roger Melin, Dan Tangnes, Tommy Jonsson och nu Bert Robertsson).

Sedan Mike Helber och Johan Hemlin lämnade LHC har det också varit lite stökigt utanför isen, Fredrik Emvall var ingen lyckad rekrytering och först med utnämningen av Niklas Persson till general manager och en del andra förändringar i organisationen har det börjat bli bättre ordning.   

Det var Niklas Persson som verkligen ville värva Bert Robertsson och de båda kommer bra överens. Har liknande värderingar och samma syn på hockey.

Båda är medvetna om LHC har ett tufft utgångsläge med en svag spelartrupp, jämfört med de flesta konkurrenter. Naturligtvis vill LHC undvika kvalspel och bottenlagen i SHL har verkligen anledning att frukta både Modo och Björklöven.

Men vad den här föreningen främst behöver är tålamod och att bygga nytt i lugn och ro.

Spelarna är redan väldigt stressade och många av dem lider uppenbart av det taskiga läget.

Att då sparka tränaren och någon sorts panikåtgärd skulle vara förödande.

Då ökar bara stressen och pressen på dem som är kvar.

 

Jag åkte till Linköping tidigare i veckan och träffade Bert Robertsson. Han medgav att han känner pressen och att han ibland sover dåligt om nätterna, men samtidigt utstrålade han självförtroende och tillit till spelarna och laget. Han berömde alla sina spelare och han har heller inte gormat och skällt på dem, son kanske somliga tror. 

Han sa också: 

– Jag tror inte på stora förändringar. Jag tror på det här laget. Jag tror på mig själv. Vi har ett jäkla jobb framför oss. Men det som föreningen gör bra just nu är att man har tålamod.

Bert Robertsson har helt rätt. 

Men sedan har han flera spelare som behöver visa sin klass nu när det gäller som mest.  

Jonas Holös har talang fina kvalitéer - men det är dags att han visar att han är mer än en legoknekt på genomresa. 

Och vad har hänt med Patrik Lundh? Han som vunnit SM-guld med både Färjestad och Växjö och som gjorde 15 mål och total 40 poäng för Djurgården säsongen 2017/18.

Lundh har gjort fyra mål på 28 matcher den här säsongen, trots att Robertsson försökt ge honom offensivt förtroende. Lundh är på åttonde plats i interna poängligan och spelar inte längre i någon av toppkedjorna.

Lagkapten Eddie Larsson är en annan spelare som inte kan gömma sig och borde visa vägen för sina lagkompisar.