Livsviktig seger för Mora mot Djurgården. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅNLivsviktig seger för Mora mot Djurgården. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Livsviktig seger för Mora mot Djurgården. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Magnus Nyström

De spelar för livet i varje SHL-match

Publicerad

För bottenlagen finns ingen "serielunk".

Det är viktigt att vara bäst när det gäller - även i december.

En seger den 2 december kan vara skillnaden mellan himmel och helvete till våren.

4-3 mot Djurgården var en livsviktig seger för Mora.

Det kan finnas risk att någon tycker jag överdriver och för de flesta SHL-lagen har tyvärr SHL blivit en transportsträcka när tio av 14 lag går till slutspel.

Men för bottenlagen är varje match viktig.

Varenda poäng är extremt värdefull.

Kolla bara tabellen från i fjol:

Rögle tvingades till kval (som den gången slutade lyckligt). Men alla SHL-lag vill givetvis slippa kval och Örebro var bara sex poäng bättre än skåningarna. 

Två ynka segrar bättre på en hel säsong.

Leksand var tio poäng efter Örebro. Okej, det är ganska stort försprång. Men samtidigt: hade Leksand vunnit fyra matcher fler över 52 matcher så hade laget fortfarande spelat i SHL. 

Målskillnad skickade ner Djurgården i allsvenskan

Det mest extrema exemplet jag kan minnas senaste åren år från säsongen 2011/12, då Djurgården hamnade i dåvarande kvalserien.

Linköping slapp den mardrömmen tack vare bättre målskillnad än Djurgården, som sedan åkte ur högsta serien.

Med andra ord: hade Djurgården tagit en enda poäng mer på 55 grundseriematcher, som det var på den tiden, så hade laget inte åkt ut.

Så lördagens sena matcher hade stor betydelse för tre lag.

Mora, Karlskorna och Rögle spelar för livet.

För framtiden.

I varje match.

Har inte råd att åka ur

Med nuvarande seriesystem och den ekonomiska Grand Canyon som skapas mellan SHL och allsvenskan nästa säsong så är detta tre lag som inte har råd att åka ur och skulle det hända är det sannolikt helt kört för något av de lagen att komma tillbaka till högsta serien.

Ledare i Mora, Karlskorna och Rögle drömmer mardrömmar om kvalspel mot allsvenska lag till våren.

För Djurgården, Färjestad och Skellefteå var det transportsträcka den här kvällen. 

För Mora, Karlskrona och Rögle var det - som vanligt under grundserien - skarpt läge.

Mora var kvällens stora vinnare 

Djurgården hade ledningen med både 2-1 och 3-2 i Mora, men Robin Johansson satte segermålet i slutet av andra perioden och det målet gör att Dalarnas bästa hockeylag fortfarande är på tolfte plats, alltså utanför kvalplats. 

Andra stora hjältar i hemmalaget var målvakten Christian Engstrand och Mathias Bromé.

Mora var kvällens stora vinnare. Är faktiskt bara fem poäng efter sista slutspelslaget (Brynäs) just nu.

På kvalplats just nu är Karlskrona och Rögle. 

Karlskrona hade ledningen med 2-0 mot Färjestad, gästerna kom ifatt till 2-2, i början av tredje perioden gjorde Mattias Guter 3-2, men Färjestad lyckades kvittera och tvinga fram övertid, då Dick Axelsson gjorde segermålet och tystade hemmapubliken.

Rögle såg ut som vinnare från början i Ängelholm, gjorde 1-0 redan efter 2.34 mot Skellefteå och hemmalaget hade också ledningen med 3-2.

Men till sist var bortalaget bäst i en väldigt jobbig förlustmatch för Cam Abbotts Rögle.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag