Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

De borde vara oroliga redan nu

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Om knappt två veckor går lagen på is och det är bara 54 dagar kvar till SHL-premiären.

Här har ni anledningarna till att längta efter en ny hockeysäsong.

Och varför vissa borde vara oroliga redan nu.

Att vara nykomling i SHL är något av det svåraste som finns inom svensk idrott.

De senaste åren har såväl Leksand, som Karlskrona och senast Mora i fjol, tvingats kvala för att överleva första säsongen i högsta serien.

För en "fattig" klubb från allsvenskan är det en stor omställning att ta plats i "rika" SHL. Nykomlingen har till en början helt andra förutsättningar än konkurrenterna.

En nykomling i SHL är lite som ett svenskt fotbollslag i Champions Leauge-kval.

Det är närapå omöjligt uppdrag. 

Även om både Malmö och Rögle gått upp senaste åren utan att behövt kvala direkt, men då ska vi komma ihåg att Rögle tvingades till kvala sin andra säsong i SHL (i fjol).

Vi har den ekonomiska och sportsliga verklighet som SHL-bossarna har skapat. 

Det smartaste han kunde göra 

Detta betyder att enda nykomlingen i SHL säsongen 2018/19 - Timrå IK - bara kan ha en enda målsättning:

Överlevnad.

Smarte klubbledaren Kent Norberg är förstås medveten om detta och har därför gjort det smartaste han kunde göra.

Värvat en målvakt av toppklass.

Om Niklas Svedberg når upp till sin toppkapacitet så får Timrå garanterat ett bra slut på säsongen.

Brynäs guldmålvakt från 2012 har tillbringat de senaste sex säsongerna utomlands - spelat i NHL, AHL och KHL. 

Visst, det blev "bara" 19 NHL-matcher, men att petas av Tuukka Rask i Boston är inget att skämmas för och det är bara de allra bästa målvakterna i världen som etablerar sig i NHL.

Niklas Svedberg är bara 28 år och har sin bästa hockey kvar. Jag gillar också att han skrivit ett tvåårskontrakt som bevis för att han tror på ett SHL-liv i Timrå efter den första säsongen och hans förklaring till klubbval:

– Jag har pratat med folk både i och runt laget och det verkar som att man har en fantastisk lagsammanhållning och ett bra driv i laget. Sedan har vi ett ungt talangfullt lag samtidigt som vi har en tuff och inspirerande utmaning framför oss, så jag ser fram emot att göra allt jag kan för att bidra till att Timrå tar ytterligare stora kliv framåt, sa han då.

Hade värvat fler - om man haft råd

Svedberg fattar vad som väntar i Timrå. Han vet att han själv måste vara lagets bäste spelare. Och han älskar den utmaningen.

Svedberg är en tuffing från Sollentuna som i unga år lärde sig den hårda vägen i Djurgården, Modo och Brynäs. 

Timrå har inte riktigt et SHL-lag ännu, flera av spelarna hade inte fått följa med upp till SHL klubben bara haft råd att värva mer. Sådan är verkligheten.

Därför är Svedberg en av somnarens bästa värvningar i SHL.

Andra som gjort det bra:

* Målvakten Markus Svensson och andra nyförvärv som Daniel Viksten, Tomi Sallinen och Jesper Olofsson gör att Färjestad kommer bli ännu bättre. 

* Rögle har fått hem både Daniel Zaar och Mattias Sjögren och kommer under bröderna Abbotts ledning bli ett av vinterns mest sevärda lag.

* HV 71 rustar igen. Guldhjälten Simon Önerud är tillbaka igen, liksom Mikko Lehtonen. En frisk Joakim Andersson kan bli landslagsspelare igen. Andreas Thuresson väljer inte bara Jönköping för den feta lönen, utan för chansen att vinna guld. 

* Brynäs har plockat hem flera gamla gulhjältar: Joacim Eriksson, Niclas Andersén, Joachim Rhodin och Nicklas Danielsson. Dessutom får vi äntligen se Joel Kellman i ett topplag. 

* Kanadensiska OS-backen Chay Genoway blir publikfavorit i Scandinavium, liksom  Tim Söderlund från Skellefteå, som är precis den spelartyp som Roger Rönnberg gillar som mest.

* Växjö kommer förstås sakna Elias Pettersson, men det är lika givet att svenska mästarna fortsätter vara ett topplag. Lakers har två förstemålvakter av toppklass och "stölden" av Niclas Burström i kampen med Skellefteå, säger en del om vilka som regerar i hockey-Sverige.

* Djurgården är ett annat lag som blir ännu bättre med hemvändaren Jacob Josefsson och Dick Axelsson.

Jag undrar om de pallar trycket där uppe

Men sedan blir man fundersam.

Jag vet att Linköping, Mora och Örebro inte värvat klart - men här är det omöjligt att tippa hur det ska gå. Det känns svajigt. Här finns anledning till oro för fansen.

Detsamma gäller Luleå - jag gillar värvningen av Erik Gustafsson, men jag hade väntat mig fler spännande namn.

I Skellefteå är hemvändaren Petter Granberg en bra värvning - men jag undrar om   Mathis Olimb och Juhamatti Aaltonen pallar kraven och förväntningarna där uppe.

Malmö är också ett av seriens mest svårtippade lag. Det blir en nervös vinter och stor risk att lillebror Rögle blir bäst i Skåne.

Å andra sidan ska Malmö hyllas för att klubben äntligen tar ekonomiskt ansvar och lever efter sina tillgångar. Då blir man en vinnare - till sist. Krävs bara tålamod och överlevnad först.