Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Därför borde Grönborg bli huvudtränare i NHL

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ALEXEY KUDENKO / /IBL SPUTNIK

Rikard Grönborg har intervjuats av NHL-klubbar och planerar en flytt över Atlanten nästa år.

Ett spännande trendbrott i NHL den här säsongen öppnar dörren för den förste svenske huvudcoachen i ligan.

Konservativa NHL håller på att förändras. Även om vissa dumheter finns kvar.

NHL genomgår en intressant förändring. Ligan som alltid varit konservativ och nästan som en herrklubb för innbördes beundran när det gäller ledare som gått runt mellan klubbarna har plötsligt öppnat upp sig för nya influenser.

Två av ligans rookies den här säsongen är coacherna Jim Montgomery i Dallas och David Quinn i New York Rangers, som båda tagit steget till NHL direkt från collegehockeyn. Före den här säsongen hade bara tre collegecoacher genom alla tider gått direkt till NHL. 

Nu plötsligt kom alltså två samtidigt. Snacka om trendbrott.

51-årige Quinn lämnade Boston University och slog ut många namnkunniga konkurrnenter när han fick ett femårskontrakt värt 22 miljoner kronor per år.

New York Rangers nye coach David Quinn som tog över efter att Alain Vigneault sparkats i våras. Foto: USA TODAY NETWORK / KEVIN HOFFMAN-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA

Dallas Stars hade möjlighet att välja bland arbetslösa före detta mästare som Darryl Sutter eller Dan Bylsma. Dallas valde Montgomery från University of Denver. 

Dallas och Rangers inspirerades av Philadelphia Flyers framgångar under Dave Hakstol, som kom från college till NHL 2015, och är inne på sin fjärde säsong i NHL.

Bara två coacher från Eurpa genom tiderna

Hakstol har också varit frispråkig när det gäller nytänkande:

- Det finns så många bra coacher på olika nivåer som är kapabla att coacha i den här ligan. Förr såg många bara förbi collegehockeyn, men där finns mycket talang bland coacherna.

Trots att över 30 procent av NHL-spelarna kommer från Europa så har ligan bara haft två europeiska huvudcoacher genom tiderna: Ivan Hlinka och Alpo Suhonen.

Men även här kan det bli ett trendbrott. 

Två heta namn:

* Tysken Marco Sturm, den förre NHL-spelaren som coachade Tyskland till OS-silver i fjol.

* Dubble svenske världsmästaren Rikard Grönborg, som avslutar sin tid som förbundskapten med VM i Slovakien i vår och planerar att flytta till Nordamerika med sin amerikanske hustru Dawnie och parets två barn.

Rikard Grönborg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Grönborg har avslöjat att han varit på intervjuer med NHL-lag och fått "positiv feedback". Till mig säger han: 

- Det är positivt med Montgomery och Quinn. Sedan skulle jag säga att det är en större chansning att ta in collegecoacher än mig. Jag har redan jobbat med NHL-spelare.

Grönborg öppen fler andra jobb 

Tidigare har Grönborg främst uttryckt önskemål om att bli huvudtränare direkt, men hen utesluter inte en roll som assisterande coach.

- Titeln är inte viktig för mig. Utan att jag kan jobba på det sätt jag vill, säger Rikard.

Och här hävdar jag att Grönborg har ytterligare en fördel, alltså förutom sin kunskap och erfarenhet. 

För när han "jobbar på det sätt han vill", då har det blivit två VM-guld. 

Grönborg är en modern ledare som får alla att känna sig delaktiga och inte ens använder uttryck som förstekedja och fjärdekedja. För Grönborg har alla spelare ett värde och några av de bästa i hans senaste VM-lag var "fjärdekedjan" med Johan Larsson, Magnus Pääjärvi och Dennis Everberg.

NHL har forfarande coacher som tror på en fjärdekedja med spelare som får lite istid och "måste visa vad de kan" för att få spela mer. 

Grönborg visar alltid sina spelare att han vet att de kan.

Gameldags ledarstil i Toronto 

Inte ens Toronto Maple Leafs och Mike Babcock kan slita sig från "det gamla".

Nyligen petades Andreas Johnson efter tre matcher utan poäng.

- Det har inte gått som han hade velat. Det är det han gör nu som han kan påverka. Gå till jobbet och försök få det att lossna, sa Babcock utmanande.

En titt på statistiken visar på något helt annat än förtroende: av alla 62 svenskar som spelat i NHL den här säsongen har Johnson i Torontos fjärdkedja minst istid av alla, inte ens nio minuter per match i snitt.

Andreas Johnsson är en av flera svenskar i Toronto, men den förre Frölunda-snipern har svårt att få speltid. Foto: DAVID KIROUAC/CSM/REX / DAVID KIROUAC/CSM/REX/IBL REX FEATURES

Visst, konkurrensen är hård. Men om du ska få en offensiv spelare att lyfta så krävs mer än dåligt med istid i fjärdekedjan. Då krävs coachens förtroende eller en trejd till ett annat lag. Annars är det bara slöseri med resurser.

Jag påstår att Rikard Grönborg begriper detta bättre än många etablerade NHL-coacher.

Han får ut mer av sin "fjärdekedja" än väldigt många andra.

Det är naturligtvis dumheter att tro att man utvecklar spelare genom att inte låta dem få vettigt med istid och det finns fortfarande coacher i NHL som skäller och gapar och aldrig pratar enskilt med sina spelare.

Flera svenskar är just nu i samma tuffa läge som Andreas Johnson. Fina spelare som Marcus Krüger, Mario Kempe, Oscar Lindberg, Melker Karlsson och Joel Eriksson Ek.

Några av dem skulle tveklöst må bättre av förtroende och lite mer modernt ledarskap.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!