Magnus Nyström

Brynäs problem är att stjärnorna sviker dem

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Snart kommer många börja gapa om att Brynäs ska sparka Magnus Sundquist.

Tränaren efterlyste ”ära och stolthet” inför matchen mot Luleå - men fick bara ännu en förlust.

Själv saknar jag mest spelarna som skulle leda detta lag.

Hypade hemvändarna Anton Rödin och Greg Scott finns inte ens med bland de 35 bästa spelarna i SHL:s poängliga. 

Till att börja med ska det påpekas att Luleå är ett väldigt bra ishockeylag. Att förlora mot Luleå är inget att skämmas för. Men Brynäs fortsätter att göra det alldeles för lätt för sina motståndare. Torsdagens match var typisk för Brynäs säsong. Laget har bara vunnit två av åtta matcher hittills den här säsongen.

Enklaste ”förklaringen” är att Brynäs har en dålig tränare.

Men det tror jag inte på.

***

53-årige Magnus Sundquist är inne på sin 15:e säsong som tränare. Hur snacket går i Brynäs omklädningsrum vet jag inte, men vad vi alla kan konstatera är inget som Sundquist borde behöva lära ut till stjärnorna i Brynäs.

Brynäs skjuter för lite. Lagets främsta problem är en impotent offensiv. 

Malmö och Oskarshamn är de enda lag i ligan som skjutit färre skott på mål än Brynäs. Linköping är enda laget som gjort färre mål än Brynäs. 

Före matchen mot Luleå kollade jag ännu mer noga på statistiken. Då hade lagkapten Anton Rödin 13 skott på mål på sju matcher - 67 spelare i ligan hade skjutit fler skott på mål. Greg Scott, som också värvats till Brynäs för att bidra med mål och poäng, hade före torsdagens match 17 skott på mål - 33 spelare i ligan var bättre än Scott.

Inför matchen mot Luleå hade Brynäs två raka förluster, mot Örebro och HV 71, och totalt 2-10 i målskillnad. Även om HV:s målvakt Jonas Gunnarsson tvingades till 43 räddningar. 

Det borde alltså varit ett desperat Brynäs på jakt efter mål och segrar och redo att bomba Joel Lassinantti i hemmamålet med skott.

Hur det gick?

Luleå hade total kontroll på matchen. Brynäs sköt bara nio skott på mål i de första två perioderna. Greg Scott sköt ett av dessa skott, Anton Rödin prickade inte mål en enda gång.

I andra pausen försökte Magnus Sundquist peppa sitt lag:

– Jag sade åt dem att inte åka runt och fundera så mycket och vara rädda för att göra fel, berättade Sundquist i C More.

***

Hur det gick i tredje perioden?

Luleå satte 3-0 och för första gången utmärkte sig Brynäs Anton Rödin i matchen, med sin ”framspelning” till Karl Fabricius som ledde fram till målet. Sedan kom även 4-0 för hemmalaget. Brynäs sköt tio skott på mål i sista perioden (Scott tre, Rödin noll) - men Joel Lassinantti höll nollan. 

Brynäs spelare hade svårt att hantera pucken under press i det offensiva spelet och skapade alldeles för få målchanser. Thomas ”Bulan” Berglund visste förstås att det var en smart taktik att ligga nära sina stressade motståndare. 

Jag tror inte heller att det hjälper om de gamla stjärnorna som är ledare i klubben - Ove Molin, Michael Sundlöv och Andreas Dackell - blir arga och gapar och skriker.

Det var inte Magnus Sundquist fel att Rödin spelade fram till ett mål för Luleå. Eller att Rödin sköt noll skott på mål mot Luleå. 

Det var inte Sundquist fel att Samuel Asklöf skymde sin egen målvakt så stackars Samuel Ersson var chanslös på Luleås 2-0.

Anton Rödin och de andra vet vad de har för omgivning och förstår precis hur snacket går hemma i Gävle efter ännu en förlust. De behöver inte skäll, snarare lugn och ro för att hitta tillbaka till spelglädjen.

Och kanske en liten påminnelse. Jag bjuder spelarna i Brynäs på detta:.

Det finns 70 400 licensierade spelare, 399 ishockeyföreningar och 2246 hockeylag i Sverige. Ni tillhör en väldigt exklusiv skara som får representera 13-faldiga svenska mästarna Brynäs.

Njut av det hedersuppdraget! Ut på isen och ha kul! 

Då vänder det här.