Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Brynäs är i kris – han borde petas

Highlights: Skellefteå-Brynäs
Brynäs tränare Magnus Sundquist Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Anton RödinFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fyra raka förluster och 3–18 i målskillnad. Arga supportrar som hånar och hotar spelare och ledare. 

Brynäs är ett lag i kris – men får inte drabbas av panik.

Här får ni mitt förslag på hur Brynäs borde hantera det tuffa läget – och det krävs en anmärkningsvärd petning.

Så här långt in i SHL-säsongen går det att dra en del slutsatser.

Som att Frölunda, Färjestad och Rögle är heta guldkandidater till våren och att Skellefteå är fortsatt ett topplag. 

Eller att Oskarshamn, Linköping och Leksand kommer få slita för varje poäng för att undvika kval till våren och att även Malmö kan räknas in i den kategorin.   

Men hur är läget egentligen i Brynäs och Växjö? Lagen som just nu är på kvalplats.

Värst är det förstås för spelare och ledare i Brynäs. Som har Sveriges mest krävande supportrar. Det ställs höga krav överallt, men Gävle är unikt. Dels för att publiken är så bortskämd genom åren, Brynäs har vunnit 13 SM-guld, men också för att många av de gamla guldhjältarna bor kvar i stan. Dagens spelare kommer inte undan föregångare som kan säga ”det var bättre förr” och just nu har helt rätt.

Det krävs något speciellt för att stå pall i en sådan stad. Att hantera de gamla spelarna som vet bäst, supportrarna som vet bäst och de gamla mästarna i den egna klubbledningen som både har kunskapen och makten att förändra.

Så det första Brynäs borde göra är att befria Anton Rödin från C:et på tröjan. En nödvändig petning. 

Kan inte hantera trycket

Ett mål, fem assist och en väldig massa frustration är vad han visat upp hittills den här säsongen. Förväntningarna är enorma på denna hemvändare.

Låt Rödin fokusera på bara sig själv. Detsamma gäller förre kaptenen Jacob Blomqvist.

Mitt intryck är att de båda inte klarar av att hantera trycket det innebär att vara lagkapten i Brynäs i pressat läge. 

Brynäs i motgång är obevekligt. 

Under hösten har Brynäs klubbdirektören Michael Campese lämnat Twitter på grund av det hårda tonläget där. Tränaren Magnus Sundquist har berättat om har hans barn tagit illa upp av elaka kommentarer.

Många gapar om att Brynäs borde sparka tränaren. Något som Brynäs gjort två gånger de senaste åren (Roger Melin och Tommy Sjödin).

Det måste vara slut på ”snabba lösningar” och en början på en långsiktig satsning.

Spelare och övriga ledare måste backa upp Sundquist.

Ingen ska skylla ifrån sig på andra. 

Sen borde Greg Scott få C:et på tröjan. Han är en tuff kanadensare som kan strunta fullständigt i hur snacket går på stan. Som kan stå emot kritik och även ställa ”jobbiga frågor” internt. Han har inte fått önskad poängmässig utdelning i höst, men har en enorm arbetskapacitet och även i tuffa lägen som senast mot Skellefteå så bidrar han till laget på något sätt, i den matchen var det vinst i 70 procent av sina tekningar.

Greg Scott har också varit tillräckligt länge i stan för att förstå förutsättningarna och han återvände till Gävle med den uttalade målsättningen att vinna SM-guld.

Nyströms floppar och flippar

SportExpressens hockeykrönikör Magnus Nyström listar floppar och flippar under inledningen av SHL.

Floppar:

* Växjö: Guldsatsande Växjö Lakers ligger sist i SHL. Växjö är fem poäng efter Oskarshamn, trots att Färjestad krossat Oskarshamn med 12-0. Växjö har problem med försvarsspelet, med uppspelen och framför allt med offensiven. Bara 18 mål hittills. Bara Brynäs har gjort färre.   

* Brynäs: Näst sist i SHL och fyra raka förluster. Arga supportrar hånar och hatar egna spelare och ledare. Det är kris i Gävle. Offensiven är impotent. Anton Rödin måste vakna ur sin dvala. Färjestad har gjort mer mål än Brynäs och Växjö tillsammans.

* Knockade spelare: Vi pratar år efter år om hur antalet hjärnskakningar måste ner och bättre respekt mellan spelarna. Ändå fortsätter spelare bli knockade av fula och onödiga smällar. I fjol var det 70 hjärnskakningar i SHL, vi har redan flera som drabbats i höst. Detta måste få ett stopp!   

 

Flippar:

* Rögle: Hur bygger man lag bäst? Man satsar långsiktigt med ett ledarskap man tror på och man bygger en verksamhet som lockar hem gamla spelare så att man får en kärna av spelare med äkta klubbkänsla. Rögle gör det mesta rätt just nu.  

* Superkedjan i Färjestad: Marcus Nilsson och Michael Lindqvist är etta och tvåa i SHL:s poängliga. Gustav Rydahl är inte liraren i trion, mer den som brakar fram och banar väg för de andra. Men det var Rydahl som gjorde hattrick senast mot HV 71. 

* Niklas Rubin, Frölunda: Luleå trodde uppenbarligen inte riktigt på Rubin, som bara fick spela ett fåtal matcher i fjol och i somras gick Luleå med på att bryta kontraktet. En lite tilltufsad 23-åring återvände hem till Västkusten och många blev förvånade när han fick ett kontrakt med Frölunda. Nu är Rubin en av SHL:s hetaste målvakter.