Foto: DANIEL MALMBERGFoto: DANIEL MALMBERG
 Foto: DANIEL MALMBERG
Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅNFoto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅNFoto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
Magnus Nyström

"Bita ihop kan man göra tills man dör..."

Publicerad

Martin Thörnberg är inte tuff för att stila sig.

Inte kaxig efter SM-guldet, han tycker inte ens att det är så mycket att snacka om: "jag gillar inte att se bakåt, jag vill se framåt".

Han älskar sin sport och allra mest att vinna matcher med sitt kära HV 71 - till nästan vilket pris som helst.

 - Bita ihop kan man göra tills man dör...

I femte finalmatchen mot Brynäs i våras kastade sig Martin Thörnberg och täckte skott. Jonathan Pudas skickade i väg pucken i över 100 km/h och träffade Martin Thörnbergs rakt mellan benen så suspensoaren sprack och hans ena pungkula krossades och dagen därpå fick han akutopereras.

Thörnbergs hockeysäsong borde ha tagit slut där.

Men han avbröt inte ens matchen.

Jodå, han spelade klart en match med krossad pungkula. Sedan missade han den sjätte matchen för att han var så svullen att han knappt kunde gå, men trotsade läkarnas rekommendationer och kom tillbaka till den sjunde avgörande finalmatchen.

Om smärtan sa han:

- Ena bollen var trasig och det gjorde så ont att jag ville lägga mig ner och spy...

Om riskerna att spela sa han:

- Det får kosta en kula i så fall.

Etter att han spelade fram till guldmålet i sudden death mötte jag honom i kaoset på isen efteråt och jag sa:

- Nog för att man träffat en del tuffa jävlar i den här branschen, men du har tagit det till en ny nivå.

Han har mockat i stallet

Tre månader senare träffar jag honom igen i Jönköping, efter regerande svenska mästarnas första isträning.

Han tyckte inte det var roligt att träna, fick mest ont i fötterna av sina nya skridskor, han medgav också att han tyckte det var skönt att koppla bort hockeyn helt och hållet under några sommarveckor och att det var en njutning att hjälpa sina barn med deras ponnyhästar.

 - Jag har mockat. Jag har borstat hästarna. Jag har jobbat hårt. Sen har jag verkligen försökt vila min kropp.

Hur mår du?

- Jag fick göra en operation till efter säsongen, i bukväggen, och skulle egentligen behöva göra en operation till. Jag har haft ont. Det är fortfarande inte helt hundra och det är frågan om det någonsin blir helt hundra. Vi får se. Det är lite tråkigt. 

Han säger det för att jag frågar, inte för att beklaga sig och det är när jag frågar mer om skador och hur sliten kroppen känns efter alla hans år i elithockeyn som 33-åringen säger:

- Bita ihop kan man göra tills man dör...

Sen fortsätter han:

- Men jag vill hålla hyfsad nivå också.

Givet val som ny lagkapten

Martin Thörnberg är nyutnämnd lagkapten och kommer ställa lika höga krav på omgivningen som på sig själv och ingen i HV 71 tillåts leva på gamla meriter.

- Så säger alla, kanske någon högljutt påpekar.

Visst, så säger alla.

Men i Jönköping gör man mer än snackar om det.

Under fjolåret petade Johan Lindbom vid olika tillfällen tre äldre spelare med status som ledande spelare i laget: Eric Christensen, Pär Arlbrandt och dåvarande lagkapten Chris Abbott.

Även Johan Lindbom har "balls" utöver det vanliga.

Tycker jag.

Lindbom själv tycker inte det där var så märkvärdigt.

- Att ta bort såna spelare visade alla att vi alltid kör med bästa laget. Vi hade en bra dialog med alla spelare, alla var inte nöjda, men ingen stal energi från gruppen och alla köpte vårt sätt att jobba. Alla visade professionalitet, säger Johan och fortsätter:

- Det var det vi vann guld på. Bredden. Att vi var det bästa laget. 

Sedan dess har nästan halva guldlaget försvunnit. Andra klubbar kommer få fler guldtips och HV 71 kommer knappast dominera under första halvan av säsongen.

Men vad spelar det för roll?

Kapten Thörnberg och HV 71 vet bättre än de flesta när man måste bita ihop och vara bäst när det gäller som mest.

FAKTA: Spelaromsättningen i HV 71

UT: Adam Almquist , Frölunda, Lias Andersson, Frölunda, Erik Christensen, inte klart, Pär Arlbrandt, slutar, Teemu Laine, inte klart, Niklas Hansson, Dallas, Simon Önerud, Sotji, Chris Abbott, inte klart, Christoffer Törngren, Färjestad, Andreas Borgman, Toronto, Filip Sandberg, Sa José och Ted Brithén, Rögle.

IN: Pierre Engvall,  Mora, Robin Figren, Frölunda, Sebastian Wännström, Rögle, Victor Ejdsell, Karlskoga, Alexander Ytterell, Leksand, Bill Sweatt, Luleå, Topi Jaakola, Jokerit, Max Wärn, Kunlun Red Stars.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag