Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Nyström

Är inte alltid vackrast – men nästan alltid bäst

Duell mellan Gustav Rydahl och Nils Lundkvist - och Sveriges två bästa hockeylag: Luleå och Färjestad.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Inte bäst i statistiken.

Men bäst i verkligheten

Lagmaskinen Luleå är laget att slå till våren.

Det blev tvåan Färjestad påmint om. 

Luleå vann lördagens seriefinal mot Färjestad med 4-1 inför en jublande glad hemmapublik i Coop Arena. 

Inte alltid vackrast, men nästan alltid bäst.

Så kan Luleå årgång 2019/20 beskrivas.

Thomas ”Bulan” Berglunds lag har haft en liten formsvacka efter jul, men toppar ändå serien med flera segrar till godo på jagande lag.

Luleå är lite som humlan som inte borde kunna flyga.

Luleås bäste poängplockare Juhani Tyrväinen var innan lördagens match på 37:e plats i SHL:s totala poängliga. Alla lag i ligan utom Leksand hade då minst en spelare med fler poäng än Tyrväinen. 

Trots att Luleå har en trygg serieledning så är det tre lag i ligan som gjort fler mål än serieledarna. Åtta lag i ligan har skjutit fler skott på mål än Luleå. 

Luleå hade länge ligans sämsta power play - samtidigt som laget toppat serien länge. En unik kombination. På sistone har Luleå höjt sig och har nu ett par lag bakom sig i power play-ligan.

I lördagens seriefinal mot Färjestad hade Luleå 1-0 efter första perioden. I andra perioden var Färjestad det klart bästa laget. När Isac Brännström gjorde 2-0 efter 8,23 var det Luleås första skott på mål i den perioden. 

Traditionellt har Luleå spelat tuff hockey och klubbens enda manliga svenska mästare (1996) är ett av de elakaste lagen i svensk hockeyhistoria. Nuvarande upplaga av Luleå är teddybjörnar jämfört med forna tiders rövarband. Leksand är enda laget i ligan med färre utvisningsminuter än Luleå. 

Hur kan då Luleå vara bäst?

Thomas ”Bulan” Berglund är ligans bäste coach och han har verkligen byggt ett lag.

Livet blir förstås lättare när man har ligans bäste målvakt i Joel Lassinantti som också får ett lättare liv när han spelar i laget som släpper igenom minst antal skott på mål. 

I den statistiska kategorin är Luleå bäst. Detsamma gäller insläppta mål. Även där är Luleå bäst med bara 86 insläppta mål på 44 matcher. 

Ja, även om andra pratar mer om siffror än ”Bulan” och Luleå så finns det siffror som Luleå kan vara väldigt stolta över.

Som snittet på 1,95 insläppta mål per match.

Bästa defensiva laget i NHL, Boston Bruins, snittar 2,31 insläppta mål per match.

Luleå spelar en ansvarsfull hockey där defensiven alltid prioriteras främst. Laget påverkades inte alls av att en av de bästa spelarna - Robin Kovacs - lämnade laget mitt under säsongen.

Bra lag påverkas inte av att tappa bra spelare, eftersom att där är ingen större än laget.

Jag beundrar offerviljan och den naturliga instinkten att underordna sig laget som finns i detta Luleå. Tidigare i höstas skrev jag att regerande mästarna Frölunda fortfarande är laget att slå i SHL och sedan dess har Joel Lundqvist även fått ta emot CHL-bucklan ännu en gång.

Men tiderna förändras snabbt i idrottens värld. Luleå har bättre målvakt och starkare defensiv än Frölunda. Regerande svenska mästarna har släppt in 22 mål mer än Luleå.

Att Luleå hade 2-0 efter två perioder mot Färjestad var heller inte så logiskt, Färjestad var som sagt det bästa laget i andra perioden, då Färjestad vann skottstatistiken med 15-3 och Luleå spelade för slarvigt i egen zon och gav bort pucken alldeles för ofta.

I sista perioden visade Sveriges bästa lag klass igen. Även om Färjestad lyckades reducera. Luleå gick inte ner i försvarsställning, utan gick till anfall och var så pass besvärliga att Jesper Olofsson tvingades dra på sig en utvisning i egen zon.

Färjestad klarade av sitt boxplay, men strax efter det så avgjorde Petter Emanuelsson matchen med sitt andra mål för kvällen.