Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Vi förstår inget – och det är sjukast av allt

Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BERLIN. Vi skrattar och gråter.

Förstår ingenting.

En svensk 18-åring har precis hoppat svindlande 6,05 och vunnit EM-guld här i Berlin.

Armand Duplantis, är du ens en människa?

Jag tvivlar starkt på att han är gjord av kött och blod, det måste nästan vara något annat. Det finns i alla fall inte några nerver i den där späda kroppen.

Armand Duplantis klev alltså in här på Olympiastadion i Berlin och klarade 5,85, 5,90, 5,95, 6,00 och 6,05 i första försöket.

Nu står 60 000 åskådare upp och applåderar. Duplantis springer omkring med den svenska flaggan ovanför huvudet – och alla försöker förstå vad det egentligen var som hände. Drömmer vi? Har vi slagit i huvudet? Är det dolda kameran?

Det här skulle inte vara möjligt.

Kanske i framtiden, men inte nu. Inte när han är 18 år.


Jag minns när min telefon ringde sommaren 2015. I andra änden var juniorlandslagstränaren Jonas Anshelm. ”Det har hänt en ganska häftig grej”, sa han.

Anshelm förklarade att han under en längre tid haft ögonen på en supertalang i stavhopp som var född och uppväxt i USA – men som hade en svensk mamma.

Han hette Armand Duplantis.

Och efter att ha pratat i flera vändor med underbarnets familj så hade ”Mondo” bestämt sig för att börja tävla för Sverige. Jonas Anshelm var lyrisk i telefonen: ”Det här är helt otroligt. Han är en framtida sexmetershoppare.”

Tre år senare är han näst bäst genom tiderna utomhus. Bara ikonen Sergej Bubka har hoppat högre med sin världsrekordnotering 6,14.

Det här är en av 2000-talets största svenska idrottsprestationer.


Sjukast av allting är så klart att han fortfarande bara är 18 år gammal. "Mondo" har alla möjligheter att hoppa klart högre än så här, när han får bygga upp sin fysik ytterligare och jobba vidare med sin teknik tillsammans med pappa Greg som även är tränare.

Han har alla möjligheter att bli en gigant, en av de största genomtiderna. Kanske till och med den största.

6,14? Varför inte?

Jag tror att Bubka somnar kallsvettig i natt.