Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Väntar sig att Kalla ska bli vansinnig då

Charlotte Kalla.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: GEPA PICTURES/ PATRICK STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Det är nya tider nu.

Charlotte Kalla blir slagen av Therese Johaug – och verkar ganska okej med det.

Är Sveriges skiddrottning redo att kliva ner från tronen?

Minns ni när världscupen kom till Östersund i början av 2015 och Charlotte Kalla tog hem segern på 10 kilometer klassiskt? Hon var nästan en minut före Therese Johaug i mål. Mer exakt: 53,6 sekunder.

Knappt fyra år senare har mycket hänt. När Kalla och Johaug möttes på samma distans under världscuphelgen i Davos i mitten av februari var det i stället Johaug som vann.

Marginalen ner till Kalla? En minut och 19 sekunder.

I det läget förväntar man sig att Charlotte Kalla ska vara vansinnig. Hon har varit en av Sveriges största vinnarskallar under det senaste decenniet och vi har vant oss vid att se hennes kolsvarta ögon i tv-rutan varje gång det inte går som hon tänkt sig.

Men den här gången såg hon nästan oberörd ut när hon stannade framför SportExpressen TV:s mikrofon efter loppet.

”Det känns helt okej. Ett stabilt lopp, även om resultatet inte är det jag önskar att det vore. Men jag gjorde det jag kunde ute i spåret i dag”, förklarade Kalla.

Det gör mig faktiskt orolig.

***

Charlotte Kalla har hunnit bli 32 år gammal och hon har vunnit allt man kan vinna. På meritlistan finns bland annat tre OS-guld, tre VM-guld och 59 individuella pallplatser i världscupen.

Och man ska aldrig räkna bort Kalla.

Men känslan just nu är att hon har gett upp jakten på Therese Johaug, att hon börjat nöja sig med att vara strax utanför prispallen och att hon kanske funderar på om karriären börjar lida mot sitt slut.

Redan inför den här säsongen sa Charlotte Kalla någonting som fick många av oss att höja på ögonbrynen. Hon hade en märklig försäsong bakom sig, där kroppen inte svarat som hon velat trots att hon varit frisk och skadefri, och hon konstaterade: ”Damskidåkningen har tagit enorma kliv de senaste åren. Det som räckte till pallplatser då räcker inte i dag. Nu kan jag göra mitt livs lopp och ändå komma femma.”

Kunde det verkligen stämma? Charlotte Kalla är väl ändå på pallen om hon gör sitt livs lopp?

Sen dess är hennes resultatrad i världscupen: 17-10-6-10.

Och hon verkar ganska okej med det.

***

Kanske ska vi sänka förväntningarna på Charlotte Kalla framöver. Kanske ska vi omfamna alla minnen hon gett oss och vänja oss vid tanken att hon har sina bästa år bakom sig.

Bakom henne står en rad hungriga åkare som är redo att ta över platsen som Sveriges skiddrottning. Stina Nilsson ligger i pole position, men där finns också extrema talanger som Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Men… jag hoppas så klart att Kalla kommer tillbaka. Att hon hittar formen, farten och glöden och fixar nya medaljer för Sverige under VM i Oberstdorf nästa vinter.

Det vore magiskt att få se henne slå Therese Johaug igen.