Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Stinas Instagram lovar väldigt gott

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

SUNDSVALL. Med 16 dagar kvar till VM är Stina Nilsson utslagen av skada och Charlotte Kalla nedsänkt i en formsvacka.

Det är en mardröm, så klart.

Men jag är ändå säker på att det är en mardröm med ett lyckligt slut.

Det har varit några dramatiska dagar för alla skidälskare i Sverige.

Först gick baksidan av låret sönder på Stina Nilsson, efter en alltför avancerad fällning i estniska Otepää. Sen ställde Charlotte Kalla in resten av SM efter att ha blivit fullständigt utklassad av Ebba Andersson på 10 kilometer klassiskt.

Det var många här uppe på Södra Berget i Sundsvall som slet sitt hår: ”Vilken mardröm! Hur ska det här egentligen sluta?”

Och jag håller med. Det här är inte bra.

Men samtidigt måste vi komma ihåg två saker:

1) Charlotte Kalla har alltid hittat formen inför mästerskap, hur mörkt det än har sett ut. Och i just det här läget talar allting för att hon bara inte har hunnit återhämta sig efter den tunga träningsperiod hon hade efter jul.

2) Våra sprinters på damsidan har flugit fram i spåren den här säsongen. Även om Stina Nilsson inte kommer till start så har vi klara medaljhopp i både Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk.

Dessutom tycker jag att de uppdateringar som Stina Nilsson gjort på Instagram den senaste tiden lovar väldigt gott. Glatt humör och ganska påfrestande övningar för låret inne i gymmet.

Jag blir inte överraskad om hon står på start i VM.

Frida Karlssons potential är enorm

Den här känslan av optimism förstärktes också i går eftermiddag när SM-tävlingarna var slut och vi flydde snöstormen in i en liten stuga där landslagschefen Rikard Grip skulle presentera truppen till VM.

Det var väldigt många duktiga åkare i den truppen. Och en av de allra mest intressanta åkarna har vi inte ens fått se i världscupen än – hon kommer in som en joker till VM.

Frida Karlsson, 19, har inte bara vunnit dubbla JVM-guld den här säsongen. Hon har dessutom utklassat världscupåkare i den skandinaviska cupen och slagit både Ebba Andersson och Stina Nilsson i Bruksvallarna.

Hennes potential är enorm och hon har alla möjligheter att prestera toppresultat redan i Seefeld.

Som jag ser det borde hon få chansen i både 10 kilometer klassiskt, skiathlon och tremilen. Gör hon bra resultat så lär hon även få chansen i stafettlaget.

Det kan bli ett otroligt genombrott.

Läget med de svenska herrarna? Jens Burman har problem med formen och Viktor Thorn har problem med ryggen, men Calle Halfvarsson har faktiskt visat väldigt fina tendenser under tävlingarna här på SM. Han börjar verkligen se ut som ljuset i det där totala mörkret som Anders Blomquist pratade om förra helgen.

Känslan är att han kanske, kanske kommer hitta rätt under VM och ta sin första individuella mästerskapsmedalj i karriären.

Men det är en högoddsare.

Det är damerna – med eller utan Stina Nilsson – som kommer se till att VM i Seefeld blir en blågul fest.


LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta