Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Holmberg

Det är inte doping – han borde frias

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Sirius-målvakten Joshua Wicks har åkt fast för doping och nu ser karriären ut att vara över.

Det känns så fel.

Jag tycker inte att han borde bli avstängd överhuvudtaget.

Vi var många som hajade till när nyheten slog ner som en bomb under torsdag eftermiddag: ”Sirius-spelare fast för doping.”

Har vi dopade spelare som springer omkring i allsvenskan?

Ganska snabbt kunde SportExpressens Daniel Kristoffersson avslöja att det handlade om Sirius profilstarke målvakt Joshua Wicks, 34, och på en presskonferens berättade klubben att det handlade om preparatet… kokain.

Exakt där förändrades hela situationen för mig.


LÄS OCKSÅ: Joshua Wicks har testats positivt för doping 


Joshua Wicks ärende ligger nu hos dopingkommissionen på Riksidrottsförbundet (RF) och mycket talar för att det kommer sluta med en två år lång avstängning.

– Hans karriär är över, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Och det känns faktiskt rakt igenom fel.

För att en substans ska hamna på Wadas lista över dopingklassade substanser krävs det att två av tre kriterier uppfylls:

1) Det är prestationshöjande.

2) Det är skadligt för hälsan.

3) Det skadar idrottens anseende.

Kokain uppfyller punkt två och tre och det är därför det har hamnat på listan. Men det anses alltså inte vara ett prestationshöjande preparat. Och det är väl inte heller någon som tror att Joshua Wicks tagit kokain för att bli bättre på att rädda bollar i allsvenskan?

Det här handlar om något helt annat.


LÄS OCKSÅ: Det berättar Sirius inte om Joshua Wicks 


För något år sen hade vi ett liknande fall med seglaren Pontus Dolfei. Han var 22 år gammal och hade ställt in rodret mot OS i Rio de Janeiro 2016, men fick sin dröm krossad efter att ha tagit kokain under en festkväll och sen blivit testad på tävling.

Ska idrotten verkligen kliva in och dela ut långa dopingavstängningar i såna här fall?

Ska inte idrotten försöka hjälpa i stället?

Jag menar, Joshua Wicks är ju inte en fara för fotbollen i det här läget. Det är snarare en fara att ta fotbollen ifrån honom, om det nu är så att han har ett drogproblem.

Kokain är olagligt och jag tycker att det här helt och hållet borde lämnas till rättsväsendet. Sen är det upp till klubbar och förbund att ta beslut om ytterligare åtgärder.

Men det finns ingen poäng med att globalt stänga av honom från all fotboll i två år.

***

Jag vet också att RF:s dopingkommission tycker att det här är minst sagt problematiskt. De vill så klart fånga idrottare som tagit prestationshöjande substanser för att fuska sig till framgång – inte lägga tid på idrottare som gjort snedsteg på krogen.

Så varför sitter dopingkommissionen nu och förbereder en avstängning för Joshua Wicks? För att Wadas lista styr hela arbetet.

Står kokain på listan så är det doping och doping ska leda till straff.

Under flera år har det dock först diskussioner om att plocka bort kokain och liknande ”sociala droger” från listan och några gånger har det varit nära att bli så, men varje gång har det ändå slutat med att de blivit kvar – troligen för att Wada inte vill framstå som drogliberala.

Men… det är nog dags att ta steget nu.

Kokain är fruktansvärt på väldigt många sätt, men det är inte doping.