Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Holmberg

Rätt av Duplantis att nobba Finnkampen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingen Armand Duplantis i Finnkampen.
Foto: IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

GÖTEBORG. Armand Duplantis står över Finnkampen – och det börjar genast knorras ute i stugorna.

Men det är bara orättvist.

Jag tycker att ”Mondo” gör helt rätt som tackar nej.

Efter en lång väntan kom till slut ett klartecken för Finnkampen 2020. I nästa vecka ska ett hundratal svenska friidrottare flygas över till Tammerfors för att stångas med finländare under två tävlingsdagar.

Men Armand Duplantis kommer alltså inte att vara på plats.

Agenten Daniel Wessfeldt förklarar att ”hela världen skriker efter Duplantis” och i stället blir det Diamond League-tävlingar i Lausanne och Bryssel.

Tråkigt? Ja, på sätt och vis. Det hade varit kul att se ”Mondo” tävla ihop med resten av det svenska landslaget. Minns bara scenerna på Stockholms Stadion i fjol, när han hoppade sex meter i Finnkampen och hyllades som en hjälte. Sverige lär också tappa några poäng, eftersom Duplantis och Melker Svärd Jacobsson sannolikt hade tagit en dubbelseger i grenen om båda två kommit till start. Nu lär det bli finskt på både andra och tredje plats.

Men gud vad jag förstår Duplantis beslut.


Jag har träffat honom flera gånger i sommar eftersom han nu är bosatt i Uppsala och vi har haft många långa samtal om hur coronakrisen slagit mot hans tävlingssäsong. Han har verkligen längtat efter att få hoppa i Diamond League, ställas mot världens bästa stavhoppare och pressa sig själv upp mot höjder långt över sex meter. Det har brunnit i hans ögon när vi har pratat om möjligheten att hoppa 6,15 och slå Sergej Bubkas utomhusrekord.

Tidigare i somras gjorde han ett försök att inom loppet av 48 timmar tävla i både Diamond League-galan i Monaco och SM i Uppsala. Han var helt slut när han kom till start i SM och stannade på 5,63 (ja, det räckte ändå till SM-guld).

Det var inte optimalt och jag tycker han gör helt rätt som nu lägger fullt fokus på Diamond League och ger sig själv möjligheten att göra några historiskt höga hopp.

Nej, han är inte för stor för Finnkampen. Nej, han skiter inte i det svenska landslaget. Han tar bara ett helt rimligt beslut.

Och jag skulle gissa att han är med i Finnkampen igen nästa år, när vi förhoppningsvis har en lite mer normal sommar.


Vilka som åker till Tammersfors för att försvara de blågula färgerna? Truppen blir officiell först på måndag, men vi vet redan nu att Karin Torneklint kommer ha en rad spännande namn med sig på flyget. Daniel Ståhl radar just nu upp kast runt 70 meter, Khaddi Sagnia gör jätteresultat trots att hon missar plankan, Kim Amb är i sitt livs form och Andreas Kramer snuddar vid svenskt rekord i varje lopp.

Dessutom kommer flera unga talanger att få chansen. En av dem: Emil Millán De La Oliva.

19-åringen slog det svenska juniorrekordet med 27 sekunders marginal (!) när han sprang 5 000 meter på 13:29.59 under Folksam GP i Göteborg. Efteråt lovade han att ”det här är bara början”.

Jag känner på mig att finländarna kommer få två svettiga dagar i Tammerfors, även om Armand Duplantis inte kommer till start.