Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Ni hör själva – det är så klart bara en bluff

Prispallen efter herrarnas stafett i Lillehammer.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Markus Cramer.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Ryssland stängs av från alla stora mästerskap i fyra år.

Visst låter det dramatiskt? Men det är så klart bara en bluff.

Det här förändrar i princip ingenting.

För mindre än 24 timmar sen stod jag mitt i en snöstorm i Lillehammer och pratade med Rysslands skidtränare Markus Cramer.

Sex av hans åkare hade precis fått kliva upp på prispallen efter herrarnas stafett och Cramer var så klart lycklig, men också orolig för vilket beslut Wada (världens antidopingbyrå) skulle fatta under måndagens styrelsemöte.

”Om det är så att våra åkare blir avstängda… jag kommer inte kunna titta dem i ögonen och ge dem beskedet. Jag orkar inte se dem gråta”, förklarade Markus Cramer.

Nu har vi ett beslut. Och vid en första anblick ser det så klart ut som en stjärnsmäll för Ryssland att hela nationen stängs av från alla stora mästerskap under fyra års tid.

Men jag tror inte att de ryska åkarna gråter.

Jag tror att Cramer och hela hans landslag drar en lättnadens suck i dag.


Beslutet från Wada slår framför allt mot Ryssland som nation och inte mot deras idrottare.

Till exempel kommer ryska skidåkare som Sergej Ustjugov, Alexander Bolsjunov och Natalja Neprjajeva att kunna tävla vidare i världscupen den här säsongen. De kommer till och med kunna vara med på VM nästa år och i OS om tre år – men då utan den ryska flaggan på bröstet.

Samma sak gäller i alla andra idrotter.

Dessutom är det flera mästerskap som inte berörs av den här avstängningen. Nästa år är det EM i fotboll och Ryssland kommer att kunna vara med eftersom de bara är portade i ”internationella mästerskap”, EM är klassat som ett ”kontinentalt mästerskap”.

Ni hör själva, den här avstängningen är på många sätt en bluff. Allting kommer att rulla på som vanligt.

Enda skillnaden är egentligen att Vladimir Putin inte kommer att få se den ryska flaggan och höra nationalsången när någon av hans idrottare vinner ett OS-guld.

•••

Borde straffet varit hårdare? Jag är kluven.

Ryssland förstörde hela OS i Sotji 2014 genom att dopa sina idrottare och rigga testerna. Och när Wada nu försöker släppa in dem i värmen igen fem år senare så skickar de över manipulerade testresultat. Ryssland förtjänar att straffas på alla sätt och vis.

Samtidigt skulle det kännas fel om en kille som Alexander Bolsjunov stoppades från att tävla i världscupen nu. Han var liksom 17 år gammal och långt ifrån den stora scenen när laboratoriechefen Grigorij Rodtjenkov delade ut preparat och trollade bort tester i Sotji.

Kanske är det här ett ganska rimligt straff.

De ryska landslagen får lägga sina flaggor i ett förråd under de närmsta fyra åren och bara lyssna på nationalsången i smyg när ingen hör. Och så hoppas vi att Putin och resten av pamparna i Ryssland har lärt sig en läxa... även om det kanske är att hoppas på för mycket.

I helgen fortsätter världscupen med tävlingar i Davos.

Jag tror att både Alexander Bolsjunov och Sergej Ustjugov blir riktigt farliga.