Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Ni borde skämmas – det är så onödigt

Anna Haag.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anna Haag.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

VAL DI FIEMME. Kommer ni ihåg när Anna Haag var slut?

Det var inte så länge sen.

Folk var vansinniga, skrek och svor och menade att hon borde ha lagt av för länge sen.

Nu är det plötsligt helt tyst.

Som blöta katter kravlade vi oss ut från helveteshålet Oberstdorf och efter sex timmar i bil står vi äntligen här i Val di Fiemme och ser hur morgonsolen försiktigt väcker monsterbacken Alpe Cermis.

Två etapper återstår av Tour de ski.

Och Anna Haag ligger alltså åtta.

Det har varit fascinerande att följa henne under den här touren. När startskottet gick stod hon mitt i en avgrundsdjup formsvacka – men hon reste sig, fick fart under skidorna, hittade lite självförtroende och nu ser hon plötsligt ut som ett riktigt spetsigt vapen inför OS i Pyeongchang som bara kommer närmare och närmare.

Allra häftigast var det så klart att se henne på tio kilometer klassiskt i Lenzerheide.

Anna Haag dansade fram i spåret. Krista Pärmäkoski hängde inte med, Astrid Uhrenholdt Jacobsen var chanslös, Jessica Diggins fick ge upp och Natalja Neprajeva vek in kepsen.

Haag slutade femma.


LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta


Vi har fått vara med om många fina stunder den här vintern. Charlotte Kalla har piskat upp norskorna vecka efter vecka, Stina Nilsson har sprintat hem dubbla segrar och Calle Halfvarsson har varit uppe på prispallen och vänt. Men det där slog nog ändå allt.

Varför? 

För att Anna Haag har fått så otroligt mycket skit genom åren.

Bara i min inkorg ligger det hundratals mejl från folk som har menat att Haag är slut, att hon borde lägga av, att hon är patetisk som ens försöker ta sig tillbaka och att hennes karriär utvecklats till en enda stor parodi. Samma sörja har smetats ut över sociala medier och bloggar. Och en del av det där har så klart även nått fram till Anna Haag själv.

Det är så mörkt, så onödigt.

Det är sparkar mot den som ligger.


Som tur var har Haag vägrat lyssna, även när det varit som tyngst. Hon har kämpat sig igenom den där tornadon av hat och misstro – och nu står hon här som en av världens bästa skidåkare igen.

Vägen mot Pyeongchang ligger vidöppen, oavsett hur det går i avslutningen av Tour de ski. Jag utgår från att Sveriges olympiska kommitté skriver ut hennes OS-biljett i detta nu och att förbundskapten Rikard Grip redan skissar på möjliga stafettlag där hennes namn finns med överallt.

Visst är det härligt?

Haags resa skänker hopp, på något sätt, och… det är svårt att inte älska ljudet av elaka kritiker som blivit tystade.

Alla ni som spytt galla över Anna Haag borde skämmas.