Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Nattsvart besked – jag lider med Ebba

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Det här var ett mardrömsbesked för Ebba Andersson.

Och ett mardrömsbesked för Sverige.

Även om det svenska damlaget ser urstarkt ut inför den här säsongen så blir det klart svagare utan Ebba.

Så sent som i söndags lät allting ganska positivt. Landslagsläkaren Magnus Oscarsson trodde inte att Ebba Andersson råkat ut för någon allvarlig skada när hon ramlade under lägret i Bruksvallarna.

Men efter en ny undersökning kommer ett nattsvart besked.

Ebba Andersson har drabbats av ”en dragning i mjukdelar som engagerar det område där hon tidigare är opererad”, alltså i det knä som opererades två gånger om sommaren 2016.

Hon blir borta året ut. Hon missar världscuptävlingarna i Ruka, Lillehammer, Davos och Planica. Troligtvis är även Tour de ski kört.

Jag lider verkligen med henne.

 

Det här också ett hårt slag för det svenska laget. Ebba Andersson glömdes bort lite under den förra säsongen eftersom sjukdom förstörde hennes VM, men i världscupen tog hon nio individuella pallplatser (!) och var aldrig sämre än fyra i något distanslopp.

Det är ett helt sensationellt facit.

Och även om Sverige har ett urstarkt damlag inför den här säsongen så är det framför allt i sprint som det vimlar av åkare av högsta världsklass. På distanssidan är det lite tunnare.

Visst, Stina Nilsson kommer säker att ta en del pallplatser där. Charlotte Kalla lär också vara med i toppen, även om hon själv är orolig över formen inför den här säsongen. Frida Karlsson? Hon är 20 år gammal och allt kan hända.

Där bakom är de främsta namnen Maja Dahlqvist (sprintspecialist), Jonna Sundling (sprintspecialist) och Evelina Settlin (allround-åkare som ännu inte tagit sig upp på pallen i världscupen).

Jag tror att Ebba Andersson kommer vara väldigt saknad.

Lossnar det för Halfvarsson?

Redan på fredag är det dags för den nationella premiären i Gällivare och det ska bli väldigt spännande att se var åkarna står efter sju månaders hård träning.

Vi kommer att bjudas på 10/15 kilometer fristil, 10/15 kilometer klassiskt och en sprint i klassisk stil.

På damsidan tror jag att Stina Nilsson vinner allting, om hon inte står över något lopp. Utifrån de rapporter jag fått från landslaget lär hon främst bli utmanad av Maja Dahlqvist i sprinten och av Frida Karlsson i distansloppen.

Det kan bli riktigt häftiga dueller.

På herrsidan kommer Calle Halfvarsson så klart att vara favorit på alla distanser, inte minst nu när Viktor Thorn saknas efter sin ryggoperation.  Halvarsson har haft en del strul under försäsongen, men förhoppningsvis faller alla bitar på plats nu.

Någon gång måste det ju lossna på allvar för Calle Halfvarsson?

LÄS MER: Svenska skidtalangen har fått en stroke: ”Overkligt”

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter