Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Något vi aldrig tidigare sett inom friidrotten

Foto: NICK DIDLICK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Publiken inne på Khalifa Stadium kliade sig i huvudet.

”Hur vågar hon?”

Angelica Bengtsson gjorde precis någonting som vi aldrig tidigare sett inom friidrotten.

Det här var ren galenskap.

Det var visserligen inte så mycket folk inne på Khalifa Stadium. Trots att arrangören täckt över ungefär en tredjedel av läktaren med stora skynken så ekade många stolar tomma.

Men de som var på plats i går kväll blev fullständigt trollbundna av Angelica Bengtssons insats i VM-finalen.

Det som hände i korthet:

1) Staven knäcktes när Angelica Bengtsson svingade sig upp i luften för att klara 4,80 och hon föll handlöst ner mot kanten av mattan. Det var någon decimeter från att hon slog nacken i gropen.

2) När alla undrade hur det gått med henne så började Bengtsson leta efter sin andra stav, som var försvunnen. Hon skulle tävla vidare.

3) Bengtsson tog ny sats mot 4,80 – och satte nytt svenskt rekord.

Ni kanske tror att hon var omskakad när vi träffade henne efter tävlingen? Skärrad? Nära tårar? Knappast.

Hennes första ord var: ”Jag har alltid velat bryta en stav, så det var kul!

 

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

 

För de allra flesta stavhopparna i världen är det deras värsta mardröm att bryta en stav, eftersom det kan sluta precis hur illa som helst. Och de allra flesta hade så klart avbrutit tävlingen efter en sån incident, framför allt när ribban ligger på en rekordhöjd.

Men Angelica Bengtsson är inte som de allra flesta.

Jag har följt henne under hela karriären och det verkar inte finnas någonting som skrämmer henne. Hon älskar att satsa 100 procent i varje hopp. Hon älskar att få kniven mot strupen och brukar inte sällan klara höjder i det sista försöket.

Hon har en mental styrka som väldigt få idrottare i Sverige kan matcha.

”Jag vet om att hon har ett otroligt psyke, men det här… det fanns ju inte ens på världskartan”, sa hennes pappa Glenn Bengtsson när jag ringde upp honom kort efter tävlingen.

Allt han kunde tänka på efter kraschen var hennes hälsa: Hur gick det med ryggen? Nacken? Handen? Han struntade i tävlingen och på många sätt var det ren galenskap av Angelica Bengtsson att hoppa vidare. Men det är ju ofta galenskap som leder till klassiska idrottsögonblick.

Och det här var just ett sånt.

Philip Gadd och Petter Landén summerar dagen i friidrotts-VM med Angelica Bengtssons dramatiska final och Daniel Ståhls guldchanser.

Det vi såg på Khalifa Stadium var också en Angelica Bengtsson som tog ett tydligt kliv i karriären.

Ni har säkert koll på hur hennes resa varit fram hit. Hon vann allt man kunde vinna junior och spåddes en lysande framtid, men fick det sen kämpigare på seniornivå. Under de senaste åren har det varit två steg framåt, ett bak. Det har varit skador, känningar, flyttar och uppbrott.

Men nu hoppar hon 4,80 i en VM-final. I årets viktigaste tävling är hon uppe på den allra högsta nivån och slåss med de allra bästa i världen. Hon är fem centimeter ifrån att ta medalj.

OS i Tokyo nästa sommar blir väldigt spännande.

Fortsätter allting i den här riktningen har Angelica Bengtsson potential att hoppa 4,85-4,90 och då är hon plötsligt med och utmanar om guldet.

 

Det var starka reaktioner inne på arenan när Angelica Bengtsson bröt sin stav och efteråt undrade många hur hon vågade hoppa vidare. Alysha Newman, rivalen från Kanada, kallade det hela för ”bad ass” och frågade om Bengtsson någonsin blir rädd för något.

Jag passade vidare frågan till hennes tränare Peter Widén. Han är vid hennes sida både i träning och i tävling, i ur och skur. Han borde veta om någon.

Widén funderade i några sekunder innan han svarade: ”Ibland tvekar hon lite när ställningen står långt bak och hon får en känsla av att hon kan hamna utanför mattan. Då avbryter hon hoppet. Men rädd? Nej… aldrig”.

Ingenting verkar kunna rubba Angelica Bengtsson.

LÄS MER: Transkvinnor gör succé inom friidrotten: ”Orättvist”

Holly Bradshaw slutade fyra - imponerades av Angelica Bengtsson.