Ludvig Holmberg

Ludvig Holmberg: Jag blir äcklad av honom

Han står där på prispallen som om ingenting har hänt.

”Den korkade geten”.

Det internationella skidförbundet måste omedelbart ge oss ett besked.

Ska verkligen Alexander Legkov få tävla i världscupen?

De franska alptopparna skymtar i bakgrunden, solen smeker skidälskarna i ansiktet och den sympatiske norrmannen Finn Hågen Krogh har precis fått kliva upp överst på pallen. Ja, det känns som en perfekt dag i franska La Clusaz.

Sen ser man Alexander Legkov.

Vi ska vara väldigt tydliga här: Det finns just nu inga bevis för att Legkov har fuskat. Men precis som SportExpressen kunde avslöja i går, med mindre när 24 timmar till start, är han en del i McLaren-rapporten.

Och mycket tyder på att han har dopat sig.


Han är, precis som lagkompisarna Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov, med på ”The Douchess List” – listan över åkare som lämnade in rena urinprov inför Sotji-OS för att sen kunna ta Grigorij Rodtjenkos dopingcocktail utan att åka fast.

Det finns dessutom sju misstänkta märken på ett av proverna som han lämnade ifrån sig i samband med tävlingarna och i rapporten kommer det även fram att Legkov överdoserat astmamedicin till den grad att dopingdirektören Rodtjenko gick i taket och dömde ut honom ”den korkade geten” i ett internt mejl.

Det internationella skidförbundet (Fis) har fått all den här informationen. Trots det låter de Legkov starta i världscupen, som om ingenting har hänt. Vi har inte ens fått en förklaring.

Det är helt ohållbart.


Jag vet inte vad ni känner när ni ser Alexander Legkov i spåret just nu, men jag blir äcklad.

Allt jag kan tänka på är det massiva fusket som avslöjas i dokumenten i McLaren-rapporten. Doping i drivor, anabola steroider, epo, ett genomkorrupt labb och ett OS där tävlingarna uppenbarligen inte var på lika villkor.

Som sagt, det finns inga bevis för att Legkov var dopad när han körde hem femmilen i Sotji. Men mycket tyder på det. Och den situation vi har just nu, med misstänkta ryssar ute i spåret och uppe på prispallar, raserar så klart allt förtroende för sporten.

Fis måste agera nu. Vi måste få ett besked, så snart som möjligt.

Är Legkov en fuskare eller inte?

Hur ska vi se på Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov?

Vad kommer att hända med Sergej Ustiugov och de andra som inte pekas ut i McLaren-rapporten?


SportExpressen kunde i går berätta att Ryssland riskerar en kollektiv avstängning som träder i kraft inför VM och om Fis tar McLaren-rapporten på allvar är det egentligen den enda rimliga åtgärden. Det är problematiskt att, till exempel, stänga av Kriukov för att han fanns med på en lista 2014. Men det är fullt rimligt att stänga av ett förbund som fuskat på det sätt som beskrivs i rapporten.

I morgon väntar stafetter i La Clusaz.

Ryssland kommer att stå på startlinjen och sporten kommer att få ännu en spark i ansiktet.

Det här måste få ett slut.