Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Ludvig Holmberg: Ett enormt jävla självmål

Foto: Matthias Schrader / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Aleksander Chernykh

Vladimir Putin korkar upp champagnen.

Svart kaviar åt alla.

IOK fegade ur och ett dopingförpestat Ryssland tillåts rulla in i Rio de Janeiro om tolv dagar.

Samtidigt stoppas den största hjälten av dem alla.

Jag hittade henne bakom ett hav av journalister under EM i Amsterdam för två veckor sen. Hon satt ner på en stol och frågorna haglade över henne.

"Är du inte rädd för ditt liv?!", skrek en upphetsad manlig reporter.

Hon spände blicken i honom och svarade: "Allt jag kan säga är jag vet att jag har gjort rätt sak. Man ska inte vara rädd för sitt förbund och sitt land. Man ska berätta sanningen."

Hon heter Julia Stepanova och kan mycket väl vara den modigaste kvinnan vi har i idrottsvärlden.

Det är hon som har sett till att Rysslands mörka hemligheter inte längre är några hemligheter. Det är hon som har gett sig in med dold kamera i hjärtat av den ryska dopinghärvan och sett till att skandalen kommit till ytan.

Och hon är den stora förloraren i dag, när IOK har satt sig ner och tagit beslut med tolv dagar kvar till OS 2016.

 

Allting var ju redan klart. Hon skulle få springa 800 meter under olympisk flagg. Dels för att hyllas för sina insatser, dels för att inspirera andra att också våga ställa sig upp och berätta sanningen om obekväma saker.

Men nu stoppas hon.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har slagit fast att inga ryska aktiva som tidigare varit dopingavstängda får tävla i Rio och man gör inget undantag för Stepanova, som åkte fast för doping innan hon blev den stora hjälten. Man stryker henne i startlistan och spottar henne i ansiktet.

Ett enormt jävla självmål.

Samtidigt har IOK alltså tagit beslut om att inte bannlysa Ryssland från OS. I stället tar man den oerhört bekväma vägen att låta varje idrottsförbund själv ta beslut i frågan, precis som det internationella friidrottsförbundet redan har gjort (deras avstängning ligger kvar).

Problemet? På tolv dagar är det svårt att hinna jobba igenom en så stor fråga.

 

Vi kan nog räkna med att det kommer att bli en rätt rejäl rysk trupp som marscherar in på Maracanã under öppningsceremonin den 5 augusti och med tanke på all information som Julia Stepanova har fört fram i ljuset så kan vi utgå från att många av dem har dopat sig ganska kraftigt under de sista åren.

Det ska sägas att ryssarna så klart inte är ensamma om att dopa sig. Dopingen finns överallt, även i Sverige. Men det speciella här är att det verkligen finns bevis för att Ryssland systematiskt har pumpat in förbjudna substanser i sina aktiva – och det hela har varit styrt och finansierat av staten.

Nu slutar det ändå med att Vladimir Putin och gänget står här som de stora vinnarna.

Och den ryska festen lär fortsätta. 80 medaljer blev det under OS i London för fyra år sen och den där nationalsången kommer högst troligen att spelas en del även i Brasilien under de kommande veckorna.

Det känns inte helt bra.