Ludvig Holmberg

Ludvig Holmberg: Det är ett helt ruttet beslut

VAL MÜSTAIR. Beskedet slog precis ner här i alpdalen.

Alexander Legkov och hans fem ryska vänner stoppas från start i Tour de ski.

Jubel?

Nej, jag tycker det är ett ruttet beslut.

Det var en ljuvlig förmiddag i Val Müstair. En handfull minusgrader, en gassande sol och en mäktig kuliss med enorma, snöfläckiga berg. Dessutom: En leende Charlotte Kalla som äntligen var tillbaka i världscupcirkusen och rivalerna stod i kö för att krama om henne.

Man blev nästan tårögd.

Några timmar senare, när mörkret lagt sig över alpdalen, kom ännu en dopingnyhet och allting kändes plötsligt en aning dystrare.

Det internationella skidförbundet (Fis) väljer alltså att nobba de ryska stjärnornas vädjan. Alexander Legkov, Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Jevgenia Sjapovalova och Julija Ivanova är fortsatt avstängda under utredning och får därför inte starta i Tour de ski.

■■Vad de har gjort? 

■■Ingenting, egentligen.


Internationella olympiska kommittén (IOK) pekar på uppgifterna i McLaren-rapporten som avslöjar att just de här sex åkarna hade olika typer av skrapmärken på provrören i deras dopingtester från OS 2014. Mycket tyder på att någon har manipulerat deras prover, alltså att någon korrupt labbanställd hällt ut deras dopingfyllda urin och bytt ut det mot rent urin.

Problemet: Det kan också vara så att en korrupt labbanställd bytt ut deras rena urin mot exakt lika rent urin.

Eller så har någon bara öppnat och stängt deras prov, utan att göra röra innehållet.

■■Vi vet inte.

I samband med världscuptävlingarna i La Clusaz för två veckor sen skrev jag att jag blev äcklad av att se Alexander Legkov ute i spåret, med tanke på de uppgifter som kommit fram i McLaren-rapporten. Läser man igenom de där dokumenten inser man ganska snabbt att fusket i Ryssland har varit både systematiskt, statsfinansierat och extremt smustigt. Jag skrev också att den enda rimliga åtgärden är att stänga av hela det ryska förbundet, precis som man gjorde med friidrotten i somras.

■■Den här domen är fel.


Visst, Legkov och de andra fem åkarna mycket väl ha varit dopade, men det är fel att bannlysa dem på grund av misstänkta skrapmärken – för det bevisar inte att de har någon skuld.

Vi kan göra en jämförelse med ett annat aktuellt dopingfall: Therese Johaug testade positivt för anabola steroider efter att, enligt sin egen förklaring, ha använt en hudkräm utan att kontrollera innehållet i den. Många menar att det är en skandal att hon stängs av för det. Att det är synd om henne.

■■Jag tycker att det är mer synd om Legkov, Vylegzjanin, Petuchov, Belov, Sjapovalova och Ivanova. 

■■Det är en större skandal.

På vilket sätt har de dopat sig?

Hade de kunnat göra någonting annorlunda?

I mitten av januari ska de här avstängningarna granskas av Fis dopingpanel och mitt tips är att de kommer att hävas. Bevisningen håller inte för individuella avstängningar (eventuellt med undantag för Maksim Vylegzjanin). Och då gäller det att man är redo att jobba igenom en kollektiv avstängning av det ryska förbundet. Den ska sen gälla fram till dess att vi med säkerhet kan slå fast att de har ett fungerande antidopingarbete – för i dagsläget är samtliga ryska åkare i världscupen ungefär lika misstänkta som de sex som blivit avstängda.

■■Nu fokuserar vi på Tour de ski.

■■Sju rafflande etapper ligger framför oss – och Charlotte Kalla är tillbaka.