Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Ludvig Holmberg: Där finns akuta problemen

DAVOS. Martin Johnsrud Sundby överdoserade astmamedicin en gång för två år sen.

Måste vi älta det?

Det finns andra problem att ta tag i.

Problem som på allvar hotar den här sporten.

Tävlingsdag ett i Davos är över.

Solen har dansat ner bakom alptopparna, Martin Johnsrud Sundby har dragit slemmet ut skägget efter karriärens 25:e världscupseger och Dario Colognas fanclub har äntligen ställt undan de där väldiga bjällrorna som dånat under hela dagen.

Men Jacob Hård har inte gått hem än.

Han står i SVT:s studio inne i målområdet och försöker intensivt platta till sitt yviga hår med ena handflatan. Sen greppar han mikrofonen och håller en lång monolog rakt in i tv-kameran.

■■Vad det handlar om? Doping.

Det är ganska exakt 24 timmar efter att McLaren-rapporten släpptes och tusen ryssar – ja, tusen ryssar! – avslöjades som dopade. Tolv av dem var medaljörer från OS 2014 i Sotji. Inga namn offentliggjordes, men det var ändå uppgifter som ruskade om en hel idrottsvärld. Alla undrade samma sak: Hur i hela fridens namn har det här kunnat hända utan att någon upptäckt det tidigare?

 

Men Jacob Hård står här och pratar om fallet med Martin Johnsrud Sundby.

Tv-tittarna i Sverige är tydligen vansinniga på Sundby för det som hände 2014. Och de är ungefär lika vansinniga på Hård, för att han tonat ner allvaret i Sundby-incidenten i en krönika på SVT:s sajt.

– Hätskheten i folks ord gentemot Sundby gjorde mig faktiskt illa berörd, säger Hård när han står här i Davos-mörkret.

Vad är det för fel på folk?

Visst, Norge har trasslat in sig rejält i sitt användande av astmamediciner (där Sundby-fallet bara är en liten del) och det har absolut rubbat förtroendet för sporten.

■■Men det är ingenting jämfört med Ryssland.

■■Ingenting.

Ryssarna har pumpat i sig epo, testosteron och anabola steroider – astmamediciner är rena barnleken i jämfört med de preparaten – och positiva dopingprov har trollats bort mitt under ett brinnande OS.

■■Dessutom: Vi vet inte ens vilka fuskarna är.

■■Vi vet bara att de är otroligt många.

 

Alexander Legkov slutade femma i tremilen, innan han försvann ut bakvägen från tävlingsområdet utan att prata med några journalister. Maksim Vylegzjanin blev 31:a och vägrade svara på mina frågor efteråt.

Är de indragna i den här skandalen? Fuskade de till sig sina OS-medaljer i Sotji?

Ingen vet.

Enligt vad jag har hört har inte heller internationella skidförbundet fått någon information om de ryska längdstjärnorna är involverade i McLaren-rapporten eller inte – och de har därmed ingen möjlighet att agera. Ryssarna är både fria och misstänkta och förtroendet för sporten störtdyker, så klart.

Hur hade det låtit om Legkov vunnit i dag? Nu blev det i stället Martin Johnsrud Sundby som drog det längsta strået och ja, då var det också honom som folk skulle attackera.

■■ Anledningen? Vi kan ta det igen: Han överdoserade astmamedicin en gång för två år sen.

Jag tycker vi lyssnar på Hård:

– Sundby har brutit mot reglerna då han tog för stora doser astmamedicin och det råder delade uppfattningar om effekterna av det. Men jämfört med epo-doping är det väldigt lindrigt.

■■Helt rätt, släpp Martin Johnsrud Sundby för en sekund och vrid blicken österut.

■■Där finns stora och akuta problem.

■■Där finns resterna av dopingnästet Ryssland, som måste rensas bort så fort som bara möjligt.