Sanna Kallur
Sanna Kallur
Ludvig Holmberg

Är det sjukaste jag hört

Publicerad

FALUN. Några skriker att hon borde sluta.

Det är det sjukaste jag hört.

När Sanna Kallur susar fram över löparbanan i Falun håller hon inte bara sin egen dröm vid liv.

Hon får hela friidrotts-Sverige att knyta näven.

Den gyllene generationen har blåst förbi och tackat för sig.

Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm och Christian Olsson – alla har tagit av sig nummerlapparna, slängt upp skorna på hyllan och låtit sina sargade kroppar vila.

Men Sanna Kallur kämpar på.

Vi hittar henne i en liten friidrottshall i Falun, mitt under någonting som heter Team Sportia-spelen.

Kallur har hunnit bli 34 år gammal. Hon har levt med konstant smärta i åtta år och stoppats från det hon älskar allra mest. Hon har träffat så många läkare att hon knappt minns hälften av dem. Hon har låtit en kirurg banka in en 33 centimeter lång märgspik i hennes smalben. Hon har gråtit, skrattat, ätit värktabletter och låtit drömmarna skena i väg.

Men hon har aldrig gett upp.

Nu är Sanna Kallur inne på sin sista resa. Destinationen är Rio de Janeiro. Det handlar om OS 2016 och vägen dit går alltså via Team Sportia-spelen.

Glamouröst? Inte så värst.

 

Det är en blöt, grå och sömnig lördagsförmiddag. Inne i den trånga hallen får vi se 8-åringar yra fram över löparbanan, det är stavhopp på två meters höjd och på de slitna träbänkarna sitter pensionärer och surplar kaffe. Och mitt i allt det där dyker Sanna Kallur upp.

Hon sjunker ner i startblocken och plötsligt känns det som en OS-final.

Barnen stannar upp.

Pensionärerna ställer undan kaffemuggarna.

Alla håller andan.

När startskottet går flyger Kallur ifrån EM-sensationen Elin Östlund, susar fram över den blekblåa löparbanan och klockan stannar på – 7.42.

För att sätta den tiden i lite perspektiv kan vi backa bandet till 2008, några månader innan hon ramlade på den där berömda häcken i Peking. Hon gjorde då sitt livs snabbaste lopp på 60 meter slätt. Tiden blev 7.24. Samma vinter sprang hon 60 häck på 7.68 – nytt världsrekord.

Ni förstår själva, snabbheten finns där.

Tekniken behöver vi inte heller vara oroliga för. Den är hennes främsta styrka.

Utmaningen nu blir att klara av belastningen vid häcklöpning på den absolut högsta nivån. Den är nämligen brutal. Och i dagsläget håller hennes kropp inte för den. Men i vår ska hon vara där – och då börjar jakten på OS-kvalgränsen 12.80.

 

Det blev faktiskt något av en hysteri efter loppet i dag. Barnen kastade sig in på löparbanan och rusade fram till Sanna Kallur för att få autografer, bilder och kramar.

Samtidigt som jag stod och tittade på allt det där smattrade det in mejl i min inbox. Och det var det vanliga tugget. Folk menar att Kallur borde lägga av och de tar till både stora bokstäver och utropstecken. De är riktigt uppretade.

"Det är pinsamt!", tycker någon. Och "det börjar likna Peter Forsberg och foten!".

Jag förstår ingenting.

Till att börja med är det bara rakt igenom respektlöst. Varför ska man trycka ner någon som vandrat igenom helvetet och tillbaka?

Sen verkar folk inte förstå vilka signaler Sanna Kallur sänder ut över hela friidrotts-Sverige.

Hennes kamp inspirerar andra. Hon visar att man inte ska ge upp när det blåser emot. Man ska kämpa emot, ta sig igenom skiten och komma tillbaka.

Elin Östlund är bara en av dem som påverkats.

– Det betydde mycket för mig när jag var skadad, säger Östlund.

– Jag tänkte på Sanna då och det motiverade mig verkligen. Det fick mig att kämpa ännu hårdare.

Vi har en skärva kvar från den gyllene generationen.

Och vi ska vara glada för varenda sekund Sanna Kallur är kvar på löparbanan.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag