Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Holmberg

Jag tror faktiskt att Johaug är orolig

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Therese Johaug står och jublar på toppen av monsterbacken.

Men jag tror faktiskt att hon är orolig.

Den här veckan har Johaug fått stryk i två raka distanslopp – och tappat sin status som ”oslagbar”.

Börjar det bli dags för ett tronskifte i skidvärlden?

Inför den här säsongen talades det om att Sverige har världens bästa damlag i längdskidor. Just nu är det verkligen inte sant.

När vi lämnar målfållan uppe på Alpe Cermis och går igenom slutställningen i Tour de ski hittar vi bästa svenska damåkare på tolfte plats: Charlotte Kalla. Hon var drygt sex minuter efter vinnaren Therese Johaug och hon hade totalt fem norskor (!) framför sig i resultatlistan.

Det var inte det här vi hade hoppats på.

Men det är också viktigt att komma ihåg en sak: Sverige tre främsta åkare var inte på plats när touren avslutades. Frida Karlsson väntar fortfarande på att få börja tävla igen, Stina Nilsson bröt touren tidigt och Ebba Andersson tvingades kasta in handduken inför den sista etappen på grund av förkylning.

Motgångarna har verkligen avlöst varandra.

Men vinden kommer att vända för Sverige, förr eller senare.


Världens bästa damlag just nu är Norge och bäst av alla är Therese Johaug.

Hon utklassade resten av startfältet i den extrema klättringen upp för monsterbacken och kunde utan problem ta hem segern i årets viktigaste tävling.

Det var väntat.

Men det som hände i etapp fem och sex av Tour de ski var inte lika väntat. Och jag tror att Johaug har ganska svårt att släppa det, även om hon hade ett stort leende på läpparna när vi träffade henne här uppe på toppen.

Ni vet hur det har sett ut ända sen Johaug gjorde comeback efter dopingavstängningen. Hon har vunnit lopp efter lopp och det har sällan varit särskilt spännande. Flera av hennes rivaler har till och med erkänt att de ser henne som ”oslagbar”.

Men här fick hon alltså stryk – två gånger om.

Först var det i jaktstarten i Toblach, där Johaug gick ut 0,7 sekunder före landslagskompisen Ingvild Flugstad Östberg. Men Johaug lyckades aldrig skaka av sig Östberg och väl inne på upploppet var det Östberg som drog det längsta strået.

Sen var det masstarten i Val di Fiemme. Johaug hade problem med skidorna och mot slutet av loppet kunde hon inte haka på tätklungan. Hon gick i mål som fyra och missade pallen för första gången på 1 393 dagar.

Det var resultat som skakade om skidvärlden.


Vad det här betyder för framtiden? Kanske betyder det ingenting. Kanske kommer Johaug att fortsätta att dominera och vinna resten av distansloppen i världscupen den här säsongen.

Eller så var det början på slutet för Johaugs storhetstid.

Hon fyller 32 år i sommar och någon gång måste den här otroliga dominansen att börja avta. Kanske är det nu. Kanske kommer vi från och med nu få se åkare utmana - och till och med slå – Therese Johaug ute i världscupen.

Det vore bra så klart för sporten. Vi behöver mer spänning, vi behöver tajta dueller även i distansloppen. Det är inte bra för intresset att alla vet vem som vinner redan på förhand.

Och för svensk del blir det extra intressant.

Frida Karlsson, Stina Nilsson och Ebba Andersson är alla kandidater att ta över som skidvärldens nya drottning den dag som Johaug kliver av tronen.