Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Hon visade att hon är bäst i världen just nu

De svenska succélagen efter söndagens tävling.
Jonna Sundling vann lördagens individuella sprint.
Foto: JURE MAKOVEC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / JURE MAKOVEC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vinden har vänt.

Sverige lämnar Planica med fyra pallplatser i bagaget – och en ny världsstjärna i laget.

Linn Svahn måste vara Sveriges största vinnarskalle.

Den här säsongen startade med kraftig motvind. Hanna Falk fick diskbråck, Ebba Andersson skadade knäet, Maja Dahlqvist tappade bort formen och Frida Karlsson fick tävlingsförbud.

Efter tre tävlingshelger hade det svenska damlaget tagit tre pallplatser. Vid samma tidpunkt i fjol var den siffran elva.

Världens bästa damlag såg inte längre ut som världens bästa damlag.

Men jag tror att vinden vände exakt precis nu.

***

Det var visserligen en sprinthelg i Planica och det är där som det svenska laget är som starkast, men vi fick verkligen med oss många positiva besked.

Jonna Sundling visade att hon är världens just nu bästa sprinter när hon enkelt körde hem segern i lördags.

Stina Nilsson visade att hon äntligen hundraprocentig igen när hon ryckte ifrån alla på sin sista sträcka i sprintstafetten.

Maja Dahlqvist visade att mysteriet med den borttappade formen verkar vara löst när flög fram i regnrusket i Planica.

Och framför allt:

Linn Svahn visade att det som hände i Davos inte var någon engångsföreteelse. Hon är skidvärldens hetaste talang just nu och har redan satt sig i respekt bland rivalerna med sin blixtrande snabbhet.

Visst är det häftigt?

***

Den här helgen fick den tittarna i ”Vinterstudion” också se hur Linn Svahn reagerar när det inte riktigt går hennes väg.

Såg ni blicken? I såna fall kommer ni aldrig att glömma den.

Hon slutade sexa i sprinten efter ett fall och det gick verkligen att se i hennes ögon hur ilskan kokade där inne i kroppen.

Många andra hade varit glada över att ha slutat sexa i sitt livs andra världscupfinal, men Linn Svahn är verkligen inte som alla andra. Hon har en vinnarskalle som är helt extrem.

Jag stötte på den för första gången under den nationella premiären i Gällivare för några veckor sen. Det blev en märklig sprintfinal där, alla åkare ramlade och Nadine Fähndrich kunde ostört köra hem segern. Där bakom gjorde Sveriges främsta sprinters upp om andraplatsen och Linn Svahn vann framför bland annat Jonna Sundling, Moa Lundgren och Emma Ribom. Men hon var inte glad. Hon var vansinnig och skrek rakt ut i målfållan: ”FA-AN!”

För henne är det bara en sak som räknas: Att vinna.

Det är också anledningen till att Linn Svahn inte är med när resten av åkarna i landslaget spelar sällskapsspel om kvällarna. Det är alldeles för stor risk för dålig stämning.

***

Vi fick förresten ett positivt besked till den här helgen.

Ebba Andersson gjorde comeback i Östersund och tog en imponerande seger på 15 kilometer fristil. Hon slog åkare som Moa Molander Kristiansen, Lisa Vinsa och Emma Wikén med hela två minuter.

Knäet är uppenbarligen helt bra nu. Och dessutom verkar formen finnas där.

Om en vecka startar Tour de ski och enligt rapporterna är det inte helt omöjligt att Ebba Andersson kommer till start där.

Världens bästa damlag börjar se ut som världens bästa damlag igen.