Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Hon petas – det är rakt igenom brutalt

Evelina Settlin. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hanna Falk. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ida Ingemarsdotter. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LAHTIS. En sprint blåste förbi i de finska skogarna – och nu är VM-truppen klar.

Den stora förloraren? Hon heter Ida Ingemarsdotter.

Det här är rakt igenom brutalt.

Det är speciellt att trampa runt i snöslasket här i Lahtis. Minnena från VM 2017 sköljer över en hela tiden.

Det var på många sätt ett fruktansvärt mästerskap.

Norge tog sex av sex guld på damsidan, trots att Therese Johaug var dopingavstängd. Sverige tog inte ett enda. Det var stavbrott, fall och motvind.

VM 2019 i Seefeld kommer att bli mycket bättre.

Visst, Johaug kommer att ta hem ett knippe guldmedaljer – men där bakom har vi en rad svenskor som kommer att vara med och slåss om medaljerna.

Maja Dahlqvist är en av dem.

 

Hur många var det som trodde det inför den här säsongen? Landslagschef Rikard Grip gav henne inte ens en plats i A-landslaget, men nu har hon alltså tagit fem pallplatser och etablerat sig som en av världens främsta sprinters.

– Det är rätt sjukt faktiskt, säger Dahlqvist när jag träffar henne inne på skidstadion i Lahtis.

– Men allting är ändå som förut. Det är samma känsla när jag åker och ingenting har egentligen förändrats utanför skidåkningen heller. Jag är inte direkt Charlotte Kalla.

Maja Dahlqvist blev trea i sprinten i Lahtis.

Där bakom gjorde Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin upp om den sista sprintplatsen i VM-laget. Falk tog sig till semifinal medan Ingemarsdotter och Settlin åkte ut i kvartsfinalen.

Därmed var det avgjort.

Sveriges sprintlag på VM kommer att bestå av Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Stina Nilsson (känslan är att hon kommer till start) och Hanna Falk.

Ida Ingemarsdotter, som har varit på pallen två gånger om i världscupen den här säsongen, ställs alltså åt sidan. Det är rakt igenom brutalt. Och det säger också ganska mycket om konkurrensen i det svenska sprintlaget just nu.

På herrsidan var det också en duell mellan tre åkare här i Lahtis i dag. Teodor Peterson, Johan Häggström och Martin Bergström slogs om en plats – och Peterson vann på knockout.

Han tog sig inte bara till semifinal, samtidigt som de andra åkte ut i kvartsfinal. Han hade också ett helt annat tryck i åkningen jämfört med tidigare den här vintern.

Det var väldigt kul att se.

Till sist måste jag skriva några ord om en åkare som inte ska med till VM i Seefeld, men som har potential att bli en gigant i den här lilla sporten. 20-åriga Johanna Hagström flög fram i spåren här i Lahtis, var fyra i prologen och stångade sig hela vägen fram till semifinal.

Det ska bli väldigt spännande att följa henne i framtiden.

 

LÄS MER: Här är Sveriges lag på VM-sprinten: ”Inget lätt beslut”