Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Holmberg

Hon har blivit ett offer – jag lider med henne

Johanna Hagström.
Foto: GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Hon var på pallen i Cogne 2019.
Foto: MATIC KLANSEK / BILDBYRÅN
Nu har hon fått vänta 356 dagar på att åka världscup.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

FALUN. Det här är Johanna Hagström.

Inte hört talas om henne?

Hon är världens bästa skidåkare som inte får åka i världscupen.

Johanna Hagström, 22, står och lutar sig mot ett stängsel inne på skidstadion i Falun. Bakom henne snurrar superstjärnor som Therese Johaug, Frida Karlsson och Jessica Diggins runt i spåren och förbereder sig för helgens tävlingar.

”Jag får kanske bara en chans på mig. Det gäller att jag tar den”, säger Hagström.

Hon har väntat i 356 dagar på den här chansen.

Senast vi fick se Johanna Hagström i världscupen var just här i Falun under förra säsongen. Hur det gick då? Hon var snabbast av alla i prologen (!) och slutade sen nia i finalerna.

Och faktum är att det brukar gå bra när sprintkanonen från Falköping blir uttagen till världscup.


Gräver vi vidare i resultatlistorna ser vi att Hagström på sina sex senaste sprintar i världscupen varit topp tio i prologen fem av gångerna och varit topp tio finalerna tre gånger. I en av de sprintarna tog hon sig till och med upp på pallen – i italienska Cogne där hon slutade trea.

Så varför får hon inte chansen oftare?

En förklaring är så klart den mördande konkurrensen. Sverige har världens bästa sprintlag på damsidan och det vimlar av toppåkare som Linn Svahn, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist – samtidigt som det bara finns ett visst antal startplatser i varje sprint.

En annan förklaring är schemat. Hagström är utpräglad sprinter och har haft svårt att slå sig in i tourerna som varit under det senaste året (Ski Tour, Ruka och Tour de ski). Dessutom valde Sverige att inte skicka några åkare alls till Davos och Dresden och där försvann ytterligare en möjlighet för Johanna Hagström att visa sin klass.

Hon har blivit ett offer för en väldigt speciell situation.

Och jag lider med henne.


I så gott som alla andra landslag hade hon varit självskriven i truppen varje gång det är sprint på schemat. Hade hon tävlat för USA, till exempel, hade hon redan fått köra fem sprintar i världscupen bara under den här säsongen. Men nu tvingas en av världens bästa sprinters sitta hemma och följa världscuptävlingarna från tv-soffan.

”Jag gläds med de andra när jag ser dem på tv, det är jättekul. Men…på ett sätt gör det ont också, för då måste jag åka ännu bättre för att ta mig till mina mål”, säger Hagström.

Den här helgen får vi alltså se henne i världscupen. Eftersom det är tävlingar på hemmaplan kan Sverige mönstra tolv åkare i varje lopp och Hagström har fått en plats i sprinten på söndag.

Hennes chanser att vara med och slåss i toppen? Relativt stora. Och det gäller för Hagström att få med sig ett jätteresultat – och kanske till och med slå någon av Svahn, Sundling och Dahlqvist – för att på allvar bli aktuell för VM i Oberstdorf.

Som det ser ut i dagsläget finns det en sista plats kvar i VM-truppen på damsidan, bakom sju namn som är ganska givna.

Kanske kan Hagström bli en joker i Oberstdorf?


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Siffrorna som ger Sverige guldhopp inför VM

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

Skidsnack: Nummerlappen alla pratar om: ”Enorm förvandling”