Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Holmberg: Kommer aldrig få sanningen

Foto: Berit Roald / AFP NTB SCANPIX

OSLO. Therese Johaug sitter mitt emot mig på ett hotellrum i Oslo.

Tårarna rinner.

Och det är då det slår mig: Vi kommer aldrig att få reda på sanningen i den här dopingskandalen.

Det är ganska tryckt stämning här inne i rummet.

Therese Johaug brukar vara full av liv, men nu är det med en tom blick hon sätter sig ner i stolen framför mig.

Bakom henne står managern Ernst Jörn och pojkvännen Nils Jakob Hoff. De tittar på mig skeptiskt, förklarar att frågorna enbart får handla om dopingfallet och att jag har absolut max sju minuter på mig. Samtidigt trycker en fjärde person plötsligt i gång ett tidtagarur.

”Då kör vi!”

Intervjun är i gång.

Vi har 14 dagar av tystnad bakom oss. Therese Johaug valde att gå under jorden efter den där omtumlande presskonferensen på Ullevål förrförra torsdagen och vi har varken hört eller sett någonting av henne. Men det har också varit 14 dagar av spekulationer.

Några har varit vildare än andra.

Har hon varit dopad hela tiden? Var salvan bara en "cover up"? Ljög läkaren Fredrik S. Bendiksen om att han köpte salvan, bara för att rädda Johaug? Kan hon ha fått i sig salvan genom sexuellt umgänge? Eller var det så att hon råkade äta salvan?

Ja, det har spårat ur totalt.

Det som från början var en sansad diskussion om den information som faktiskt låg på bordet har gradvis förvandlats till en hjärndöd gissningslek.

 

Men det finns så klart en anledning till att spekulationerna vägrar att ta slut: Storyn som Therese Johaug och det norska skidförbundet presenterade på presskonferensen är inte hundra procent trovärdig. Det går inte att svälja den rakt av. Några saker stämmer inte riktigt.

Redan några timmar efter att nyheten slagit ner och marken fortfarande vibrerade i hela Norge pekade jag på två stora frågetecken i den här historian. 14 dagar senare har ingen ens varit nära att räta ut dem.

1) Fredrik S. Bendiksen beskrivs som en kunnig och högt respekterad läkare som varit med i branschen länge. Hur kunde han först missa varningssymbolen med texten "DOPING" som fanns på förpackningen och sen inte heller koppla att clostebol faktiskt är en anabol steroid?

2) Två veckor innan dopingbeskedet kom berättade Therese Johaug i en TV2-intervju hur försiktig hon är när hon tar läkemedel. När hon, till exempel, använder salva för såriga läppar kollar hon alltid "en, två och tre gånger" så att den inte innehåller en förbjuden substans. Varför litade hon då blint på läkaren den här gången?

Jag tror inte att Johaug har dopat sig medvetet, men när man zoomar ut och tittar på den här storyn är det lite för många märkliga saker som ska ha hänt samtidigt för att jag verkligen ska tro på den.

Nu sitter Therese Johaug framför mig.


Sekunderna rusar fram på det där tidtagaruret som precis knäpptes i gång och tårarna balanserar på kanten av Johaugs ögonlock när vi pratar om de mörka veckorna som hon har bakom sig.

Jag frågar henne om varningssymbolen på förpackningen, men hon hävdar att hon inte såg den. Jag frågar varför hon inte kollade "en, två och tre gånger" den här gången, men hon säger att det inte fanns någon anledning att inte lita på Fredrik S. Bendiksen.

Ni känner igen det där? Ja, det som händer här inne i hotellrummet är mer eller mindre en komprimerad version av presskonferensen för två veckor sen.

Samma historia. Samma frågetecken.

Vi kommer ingenstans.

Det här ärendet utreds just nu av Antidoping Norge, Norges egen antidopingbyrå, och de får så klart höra exakt samma förklaring när de intervjuar Johaug och det är dessutom den förklaringen som kommer att ligga som grund när Norges idrottsförbund ska klubba igenom en dom fram mot vintern.

 

Jag är rädd att vi aldrig kommer att få reda på hela sanningen i det här fallet.

Therese Johaug kommer att bli avstängd i 1-2 år, men sen är hon tillbaka i spåret och åker ifrån svenskorna igen – utan att vi riktigt fått veta vad det var som hände när anabola steroider letade sig in i hennes kropp under lägret i Livigno 2016.

Och de vilda spekulationerna kommer så klart att fortsätta.

Har någon mixtrat med hennes provsvar? Är det som Hasse Svens säger, att alla norrmän har varit dopade hela tiden? Eller var det kanske Justyna Kowalczyk som lurade i henne några tabletter?

 

LÄS MER: Johaug om stödet och sms:et från Kalla