Ludvig Holmberg

Holmberg: Inte säker på att hon är med i OS

Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Therese Johaug döms till 13 månaders avstängning och kommer att kunna göra comeback i OS 2018.

Eller?

Jag är inte så säker på att det faktiskt blir så.

För två veckor sen satt jag några meter ifrån Therese Johaug när hon med tårar i ögonen förklarade för Norges idrottsförbund varför hon borde bli friad i dopingskandalen.

Argument efter argument slängdes fram på bordet: Hon hade ju kontrollerat salvan genom att fråga läkaren, hon hade ingen anledning till att inte lita på läkaren och hon hade ju inte haft någon som helst prestationsfrämjande effekt av den där salvan. Allting var bara ett enda gigantiskt misstag.

"Det borde i alla fall bli ett väsentligt kortare straff än 12 månaders avstängning", förklarade hennes advokat Christan B. Hjort.

I andra änden av rummet satt Antidoping Norge och agerade åtalare. De pratade om "DOPING"-symbolen på tuben och menade att Johaug åtminstone borde stängas av i 14 månader.

Min känsla där och då? Att vi skulle få en dom på 12 månaders avstängning.

Det blev 13.


Nu ser vi rubriker om att Therese Johaug kommer att kunna tävla i OS 2018 i Pyeongchang, men det är viktigt att komma ihåg att det här bara är domen från Norges idrottsförbund. Alla parter har fortfarande möjlighet att överklaga till idrottens skiljenämnd (Cas) för en internationell prövning. Och där kan allting hända.

Det mest intressanta: Antidoping Norge trodde till 100 procent på Johaugs förklaring till det positiva dopingprovet. De frågetecken som har funnits - och faktiskt fortfarande finns kvar runt det här fallet - hade lagts åt sidan när det var dags för Norges idrottsförbund att ta ett beslut. Cas skulle potentiellt kunna göra nya undersökningar och hitta ny information som skulle göra att allting hamnade i ett helt nytt ljus.

Med andra ord: Vid en överklagan kan exakt vad som helst hända.


13 månaders avstängning bör dock vara en bestraffning som flera av parterna kan köpa. Therese Johaug säger att det här "känns fel" och att hon och hennes advokater ska "fundera på hur de ska gå vidare", men i själva verket tror jag att de drar en lättnadens suck och skissar vidare på planerna för en comeback i OS 2018. Antidoping Norge borde också kunna acceptera att 14 månader blev till 13 månader.

Men hur tänker det internationella skidförbundet Fis? Och hur tänker antidopingbyrån Wada?

De har också möjligheten att överklaga domen ifrån Norge och jag vet att Fis i detta nu har satt sig ner för att gå igenom hela den här situationen.

Det är inte säkert att den här mardrömmen är över än. Det kan vara så att den bara har börjat.

En sak är i alla fall klar: Therese Johaug kommer att torka tårarna, låta revanschlustan växa inom sig och komma tillbaka som en maskin när hon väl bli frisläppt - oavsett om det blir till OS 2018 eller VM 2019. Jag såg det på henne under förhören i Oslo för två veckor sen.

Det kommer att bli en sanslös comeback.