Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport
Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport
Ludvig Holmberg

Har fått en helt ny världsstjärna

Publicerad

Det har varit ett blågult mörker hela vintern.

Vi har huttrat.

Vi har suckat.

Och någonstans mitt i eländet har vi glömt bort att Sverige har fått en helt ny världsstjärna.

16 minusgrader biter Stina Nilsson i kinderna, men hon ler ändå.

Klockan närmar sig midnatt svensk tid och 22-åringen från Malung åker omkring på skidstadion i Plains of Abraham i Québec med en gigantisk svensk flagga. Norskorna står och tittar på med avundsjuka blickar – och det är helt underbart.

Fristilssprinten under tredje etappen av Ski Tour Canada var verkligen en styrkedemonstration av Stina Nilsson. Vi fick se exakt det som hon är bäst på.

Hon åkte klokt i heat efter heat, blev starkare och starkare och i finalen satte hon in attacken i precis rätt läge.

Där knäcktes Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Maiken Caspersen Falla hängde med hela vägen in på upploppet, men i de duellerna lyfter sig Stina Nilsson alltid ytterligare ett snäpp. Det lärde vi oss redan 2012 när hon slog världsrekord på 100 meter i en plojtävling på Bislett Stadion.

Ja, Maiken Caspersen Falla lämnade Plains of Abraham som en förlorare i kväll.


Annars är det mest vi svenskar som har deppat i vinter. Ni har sett hur de svarta rubrikerna har avlöst varandra – helg på helg. Charlotte Kalla har kämpat med formen, Marcus Hellner har fastnat i en brant uppförsbacke, Calle Halfvarsson har legat nedbäddad i sjuksängen i Falun och känslan är att det har varit stavbrott, vallamissar, motvind och stolpe ut mest hela tiden.

Ett tag var det så illa att vi på allvar pratade om att skicka över våra svenska stjärnor på studiebesök hos Norges landslag.

Mitt i allt det där har Stina Nilsson fått sitt stora genombrott på den stora scenen.

När vi gick in i den här säsongen hade hon inte en tagit en enda individuell seger i världscupen. Det vi fick se sent i kväll var alltså hennes tredje i karriären. Vi har sett henne jubla i Davos, i Planica och nu i Québec.

Visst, hon var ganska hyfsad redan i fjol – men i vinter har hon verkligen tagit allting till en helt ny nivå.

Hon har blivit ännu starkare rent fysiskt, ännu tryggare rent psykiskt och några snäpp vassare rent tekniskt.

Hon har blivit den som alla fruktar.


Men vi ska nog ändå vara glada att det inte är något mästerskap den här säsongen. Den blågula insatsen är fortfarande inte vad den borde vara och Stina Nilsson är fortfarande oroväckande ensam där uppe på toppen.

Nästa vinter väntar VM i finska Lahtis.

Då måste vi komma tillbaka starkare. Då måste fler än Stina Nilsson kunna åka ifrån Norges stjärnor, vara först över mållinjen och stå där med en gigantisk svensk flagga och ett stelfruset leende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag