Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Holmberg

Holmberg: Finland borde skämmas

Foto: Pasi Liesimaa / PASI LIESIMAA/IL
Foto: Pasi Liesimaa / PASI LIESIMAA/IL

RUKA. Finland rullade precis in en helt ny, skräckinjagande andningsmaskin i pressrummet.

”Det här är vårt nya VM-vapen”, förklarade man.

Jag utgår från att samtliga inblandade har blivit av med sina jobb innan solen går upp över Ruka.

Det är tur att det finns bildbevis, för annars hade ni avfärdat det här som ett extremt dåligt skämt.

Klockan var strax efter 15.00 finsk tid när "WellO2" skulle visas upp för journalisterna som åkt till Ruka för att bevaka världscuppremiären i skidor.

Vi hade då precis tagit oss igenom ännu ett dopingbråk mellan Finland och Norge. Någon dåre i den här lilla skidbyn hade nämligen häftat upp en lapp alldeles intill den norska vallatrailerna med texten: ”DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM”.

Ja, folk var vansinniga. Åkare och ledare ville fokusera på tävlingarna, men lappen hade förstört allting.

Exakt då rullade finländarna in "WellO2".

Hämtad från rymden

Det såg ut som en vattenkokare hämtad från yttre rymden, med ett genomskinligt blåsvart munstycke ovanpå. Ilpa Kuronen, mannen bakom maskinen, höll i den som om det vore en duvunge och sen slöt han sina läppar runt munstycket och började dra djupa, kontrollerade andetag.

Finlands landslag var också på plats i lokalen. Läkaren Maarit Valtonen förklarade att flera åkare redan börjat använda "WellO2" och förbundskapten Reijo Jylhä lyfte fram den nya maskinen som ett viktigt redskap i träningen inför VM i Lahtis.

Okej, nu har vi tre alternativ här:

1) Den finska landslagsledningen har varit inlåst i en bunker i fyra månader.

2) Finländarna är ute efter att jävlas med Norge och då är det lite skitsamma om sporten tar skada.

3) Ilpa Kuronen har betalat sju miljarder kronor för att få visa upp "WellO2" och då är det ännu mer skitsamma om sporten tar skada.

Ända sen i juli har vi pratat om Norge och astmamediciner. Förtroendet för längdsporten har sjunkit som en sten i vatten. Och ett ord har hela tiden återkommit i debatten: Nebulisator. Känner ni igen det? Det är en maskin som Norge i det tysta har använt för att inhalera astmamediciner och den har fördömts från flera håll. Till och med Sveriges normalt så sansade landslagsläkare Per "Pliggen" Andersson har gått i taket.

"WellO2" påminner väldigt mycket om en nebulisator.

Jag vet, de fungerar inte exakt likadant och "WellO2" används främst för att stärka upp de respiratoriska musklerna vilket gör att man helt enkelt kan andas lite lättare – men själva effekten spelar egentligen inte någon som helst roll i det här läget.

Finland borde skämmas

Tajmingen, Finland? Hur tänkte ni? Det var mindre än 24 timmar kvar till världscuppremiären och fokus började äntligen vridas mot tävlingarna när vi fick ännu en märklig andningsmaskin upptryckt i våra ansikten.

Finland häller bensin på någonting som redan brinner.

De borde skämmas.

Förresten, Norges presschef Gro Eide stod och stekte våfflor utanför deras vallatrailer i dag, efter att den där tråkiga lappen till slut hade slitits ner. Det var brunost och jordgubbssylt och åkarna stod där och tryckte i sig våfflorna med rosiga kinder.

Det var en bättre bild av den här sporten.