Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Holmberg: Detta kan spåra ut fullständigt

Bill Impola.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Petter Northug.
Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

BRUKSVALLARNA. Bill Impola kastade den första brandfacklan.

Nästa helg ansluter polacker, finländare och ryssar.

Skidsäsongen 2016/2017 har startat och den är ungefär lika lättantändlig som ett fat bensin.

Vi måste förbereda oss på det värsta.

Meterlånga istappar hänger ner från taket på den lilla stugan där SVT:s ”Vinterstudion” gör sin sändning. Några barn står och värmer sig vid en brasa. Bjällror och hejarop hörs från skidspåret alldeles nedanför kullen.

Termosar, klubbmössor och stelfrusna fötter.

Snö överallt.

På ytan är allting verkligen helt perfekt här i Bruksvallarna när skidsäsongen nu äntligen smygstartar med den nationella premiären. Det här är ett himmelrike för den som älskar längdskidåkning.

Ändå går det inte riktigt att njuta.

Det är ju så uppenbart att sporten just nu har kopplat ett strypgrepp på sig själv.


Ni har hört om Norge och astmamediciner ända sen i somras och många av er är säkert trötta på det (jag också!), men i slutet av den här veckan blev allting plötsligt väldigt konkret.

Den externa granskningsgruppen i Norge lämnade ett förhandsbesked från sin utredning och meddelade att det är fritt fram för det norska landslaget att både behandla åkare som inte har astma med astmamediciner i ”förebyggande syfte” och att använda sin omstridda nebulisator.

Det här är alltså inte bara okej enligt antidopingreglerna, menar granskningsgruppen, utan det är även etiskt försvarbart.

Problemet? Resten av skidvärlden tycker att det här är rent vansinne.

Och när tävlingarna nu drar i gång kan vi räkna med att protesterna kommer att bli allt mer våldsamma.


Det räckte liksom med en nationell premiär i Bruksvallarna för att Bill Impola skulle lufta sin kritik i medierna (”Norge är ett ruttet land!”) och skapa ännu lite mer turbulens i den här extremt laddade situationen. Hur kommer det då låta i finska Kuusamo när världscupen startar nästa helg? Då är det allvar, frispråkiga profiler som Justyna Kowalczyk, Aino-Kaisa Saarinen och Jelena Välbe kommer att vara på plats och irritationen mot Norge kommer att finnas där från första stavtag.

Det kan komma att spåra ur fullständigt.


Lösningen på allt det här? Förändringen som gör att vi kan sätta oss där vid brasan, titta på istapparna, höra bjällrorna skramla och bara njuta av tävlingarna?

Jag ställer mig bakom Jonas Karlssons drastiska förslag: Förbjud astmamediciner rakt av.

Det är inte optimalt, många åkare skulle troligtvis tvingas lägga ner sina karriärer, men det ser ut att vara enda sättet att rädda sporten.

Vi har ett strypgrepp att bända upp.

Det internationella skidförbundet måste agera innan det är för sent.