Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ludvig Holmberg

Helt rätt – Johaug borde inte stoppas

Armand Duplantis är en av stjärnorna som tävlar ikväll.
Hon springer 10 000 meter på Bislett Games under torsdag kväll.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Bislett Games har som princip att inte bjuda in idrottare som varit avstängda för doping.

Trots det står Therese Johaug på startlinjen i kväll.

En skandal? Nej, de gör så klart helt rätt.

Någon är säkert förvirrad just nu. Är inte Bislett Games en friidrottsgala? Therese Johaug åker skidor?

Exakt så. Johaug ställer skidorna åt sidan i kväll, snörar på sig spikskorna och ska testa hur fort hon egentligen kan springa 10 000 meter.

Mycket talar för att det kommer gå undan.

Senast vi såg henne på distansen var på de norska mästerskapen förra sommaren, då klockan stannade på 32.20,87 – trots att hon sprang i joggingskor. Det räckte inte bara till en guldmedalj. Det var den snabbaste tiden någonsin på de norska mästerskapen (!) och var dessutom tillräckligt snabbt för att kvala in till friidrotts-EM i Paris som skulle ha avgjorts den här sommaren.

Therese Johaug är inte lika bra i löpning som på längdskidor. Men hon håller utan tvekan en väldigt bra nivå.

Det var till exempel ingen löpare i Sverige som sprang 10 000 meter på en bättre tid än Johaug under förra året.


Samtidigt pågår en helt annan diskussion i Norge: Borde Johaug ens få komma till start på Bislett Games? Arrangören har som princip att inte bjuda in dopingdömda idrottare och Johaug har som bekant varit dopingavstängd i 18 månader.

Tävlingschefen Steinar Hoen förklarar att det är skillnad på Johaug och många andra, eftersom han tror till hundra procent på hennes förklaring – alltså att hon fick i sig anabola steroider genom en salva som den norska landslagsläkaren gav till henne.

Jag håller med honom till viss del.

Det är skillnad på doping och doping. Har man varit avstängd i 18 månader för anabola steroider och avtjänat sitt straff, då tycker jag att man få en chans att komma tillbaka – oavsett om man heter Therese Johaug eller något annat.

Har man däremot åkt fast för doping två gånger om och ändå på något sätt lyckats undvika en avstängning på livstid – som till exempel sprintstjärnan Justin Gatlin – då är det mer tveksamt.

Då köper jag om arrangören väljer att stänga dörren.


Vad som väntar i övrigt på Bislett Games? Till att börja med så kommer galan att kallas för ”Impossible Games” den här gången, eftersom de på något sätt lyckats få till galan trots de speciella omständigheterna.

Och mycket kommer vara annorlunda.

Det blir ingen publik på läktarna, det blir bara idrottare från Norden och eftersom det gäller att hålla avstånd till andra kommer vi att få se flera lopp med bara en löpare på banan.

Johaugs start på 10 000 meter är ett av dem. Karsten Warholms på 300 meter häck är ett annat. Warholm har ställt in siktet på det 18 år gamla världsrekordet som lyder 34.48 – och mycket talar för att han kommer att lyckas.

För svensk del är det framför allt två höjdpunkter att hålla koll på:

• Armand Duplantis kommer till start i stavhoppet. Enligt rapporterna har han haft svårt att ta sig över sex meter på träning den senaste tiden, men alla vet att det är i tävlingssituationerna som han lyfter sig. Hur högt flyger han inför tomma läktare på Bislett-stadion?

• Daniel Ståhl ska kasta diskus. Och vi vet egentligen ingenting om hur hans form ser ut. Vi vet bara att hans långsiktiga mål är att slå Jürgen Schults världsrekord på 74,08.

Visst ska det bli härligt med direktsänd friidrott efter flera månaders dvala?

Det här kan bli en väldigt speciell kväll.