Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Hans märkliga svar oroar mig

Daniel Ståhl är Sveriges största medaljhopp i friidrotts-VM 2017 Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Men inför kvalet i London höll Ståhl en låg profil Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LONDON. Sverige kan mycket väl sopa hem tre-fyra medaljer i London.

Men det kan också bli noll.

Jag har precis träffat Daniel Ståhl och han gör mig orolig.

Ni vet hur det är, oftast oroar man sig i onödan. Inte minst när det bara är några timmar kvar till någonting väldigt stort och viktigt. Som ett VM i friidrott, till exempel.

Men när jag hör Daniel Ståhl sitta och svara på frågor på pressträffen inför diskuskvalet känner jag hur oron sprider sig som en löpeld genom kroppen.

Hur det lät? Ungefär så här:

Någon frågar honom om han tror att han kan inspirera ungdomar som precis börjat med diskus. Han svarar att vi borde fråga ungdomarna i stället.

Någon frågar honom vilka råd från tränaren Vesteinn Hafsteinsson som varit allra viktigast för honom under vägen till toppen. Han svarar att vi borde fråga Hafsteinsson i stället.

Någon frågar honom om vilken skostorlek han har. Han svarar 50,5, reser sig upp och går.

Jag vet hur harmonisk, lättsam och generös Daniel Ståhl kan vara, men under den här eftermiddagen i London är han på ett helt annat humör. 

Är det pressen som spökar? Har de skyhöga förväntningarna satt honom ur balans? Eller är det här bara hans sätt att stänga ute allting för att komma så väl förberedd som möjligt till kvalet i kväll? Ganska snart lär vi sitta på alla svaren.

Under pressträffen här i London var Ståhl också väldigt noga med att påpeka vilka små marginaler det faktiskt är i diskus och han vägrade konsekvent att prata om både medaljer och 70-meterskast. Allt han ville prata om var kvalet, att han skulle ta sig igenom det först och främst.

Och ja, vi ska nog akta oss för att ta den här medaljen för givet. Visst, Daniel Ståhl är etta på världsårsbästalistan tack vare det där monsterkastet i Sollentuna som mätte 71,29, men det gäller också att få allting att klaffa inför 60 000 åskådare på Olympiastadion och ytterligare några miljoner tv-tittare.

Vi ska inte jubla än.

Sveriges chanser i övrigt? Det finns några stycken som faktiskt skulle kunna plocka hem medaljer, om alla pusselbitar faller på plats.

Armand Duplantis är bara 17 år gammal och vi ska inte sätta för höga förväntningar på honom, men han är tillräckligt bra för att till och med vinna här. Även Michaela Meijer skulle kunna hitta på någonting i damernas stavhopp. Och tittar vi på startlistorna i höjdhoppet känns det inte omöjligt att Sofie Skoog eller Erika Kinsey skulle kunna sno åt sig en bronspeng.

Sen kommer i alla fall jag att hålla ett extra öga på Perseus Karlström i 20 kilometer gång.

Jag vet, jag lyfte fram honom även inför OS 2016 och då gick det åt skogen, men jag gör det igen. 

Han har någonting.

 

GUIDE: Allt om friidrotts-VM 2017 • Truppen • Schema • TV-tiderna