Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ludvig Holmberg

"Han är bortglömd – är synd om honom"

Publicerad

LONDON. Armand Duplantis vandrar ut från Olympiastadion med tunga steg och allting känns plötsligt väldigt jobbigt.

Men VM är inte över för svensk del.

Vi har flera medaljhopp kvar – det allra största är det inte ens någon som pratar om.

Har ni glömt bort honom?

Det är tidernas kallaste augustikväll i London och samtidigt som Wayde Van Niekerk springer hem VM-guldet på 400 meter står den svenska journalistkåren och huttrar, muttrar och skakar på huvudet.

Den här dagen vill vi helst glömma.

Vi visste om att Armand Duplantis kunde få det tufft i stavfinalen, men riktigt så här brutalt trodde vi inte att det skulle bli.

Tre raka rivningar på 5,65. Två kolsvarta ögon. Väldigt få svar på väldigt många frågor.

– Jag har aldrig tidigare varit så här besviken, förklarade ”Mondo” när vi träffade honom efteråt.

Kort därpå kom Fanny Roos till intervjuzonen inne på Olympiastadion med tårar i ögonen, efter att ha misslyckats i kvalet på damernas kula.

Motvinden piskar oss i ansiktet just nu.

 

Vissa hävdar dock att det är i det här läget som draken lyfter, så det är lika bra att blicka framåt. Vi är trots allt bara halvvägs in i VM och elva svenska friidrottare sitter fortfarande på hotellet och laddar för att kliva in i tävlingarna. Några av dem är mer intressanta än andra.

Lovisa Lindh har varit i absurt bra form den här sommaren och kan mycket väl ta sig till final på 800 meter.

Både Sofie Skoog och Erika Kinsey skulle mycket väl kunna knipa en topplacering – kanske till och med en bronspeng? – i det hyperjämna höjdhoppet.

Och så har vi Perseus Karlström.

Gångstjärnan från Eskilstuna har knatat tvåmilen på 1:19:11 den här sommaren (ja, då ligger han på 3:58 minuter per kilometer) och är rankad sjua i världen på sin distans. Statistiken säger att han ska kunna vara med och slåss om medaljerna i London och han själv säger samma sak, han är övertygad om att han kommer fajtas i toppen.

Trots det är det helt tyst om Perseus Karlström. Inte en rubrik. Inte ett ord.

Jag tycker synd om honom.

 

Livet som gångare kan inte vara enkelt, ärligt talat. Folk pissar på ens sport utan att ha sett en enda sekund och när man väl kämpat sig till världseliten och har chans på en VM-medalj så är man helt nonchalerad och bortglömd.

Hur orkar man?

När Perseus Karlström ger sig ut på Londons gator på söndag klockan 15.20 för att tampas med kineser och japaner kommer i alla fall jag att följa varenda steg. Det borde ni också göra, oavsett vilka fördomar ni har om sporten.

Nu hoppas vi bara att det blir lite varmare här i London. Min vattenflaska håller på att frysa till is.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag