Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Frågor och svar – efter Johaugs förhör

Therese Johaug under dag två av förhören Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug har förhörts under två dagar av Norges idrottsförbund.

Det har blivit en dopingsåpa med stora mått, där en del för och en del talar emot skidåkaren.

SportExpressens reporter Ludvig Holmberg har bevakat på plats och svarar här på frågor om vad som har hänt – och vad som väntar nu.

Vad var det största som hände under förhören i Oslo?

Vi fick reda på hur mycket clostebol Therese Johaug egentligen hade i kroppen när hon testade positivt i höstas. Det har tidigare varit hemligt. 13 nanogram per milliter var det och enligt experterna är det ett ganska lågt värde – i nivå med bruk av salva på läpparna. Mycket handlade också om Antidoping Norges kurs "Ren utövare” som Therese Johaug inte hade gått, trots att hon fått ett mejl om den. Antidoping Norge såg, inte helt oväntat, allvarligt på den saken och frågorna haglade från alla håll – men jag tror inte att det kommer att påverka utgången nämnvärt. Det är bara en detalj i det stora hela.

Vad talar för att Johaug blir fälld?

Väldigt mycket. Till att börja med: Hon hade anabola steroider i kroppen. Och det innebär att man sitter ganska rejält i klistret, med tanke på att antidopingreglerna tydligt säger att man har ansvar för det man för in i kroppen. Antidoping Norge pekar också på den här detaljen att Therese Johaug inte på något sätt undersökte förpackningen eller salvan, trots att den var inköpt i utlandet. Hade hon gjort det hade hon upptäckt att det fanns en varningssymbol med texten ”DOPING” där. Antidoping Norge pekar också på Martin Johnsrud Sundbys dom i Cas, där de kritiserar honom för att han litade på landslagsläkaren. Den domen slutade också med en avstängning.

Vad talar för att Johaug blir friad?

Advokaten Christian B. Hjort har argument för att Johaug är utan skuld och därmed borde komma undan med en reprimand. Han menar att hon undersökte preparatet på bästa möjliga sätt genom att fråga en expert – Fredrik S. Bendiksen. I och med det uppfyllde hon sin plikt, menar han. Hjort säger att man inte kan förvänta sig något mer av Johaug i den situationen.

Hur kommer det här att sluta?

Just nu lutar det åt en avstängning på 12-14 månader. Det är känslan efter två dagar inne i den där förhörssalen. Wadas regelverk säger att det ska vara minst 12 månader för den här förseelsen och för att gå under det krävs något exceptionellt. Advokat Hjort har försökt argumentera för att 12 månader inte skulle stå i proportion till hennes brott och att man därför måste frångå regelverket här, men det känns inte särskilt troligt just nu. Mitt tips är nog ändå 12 månader, med tanke på att Antidoping Norge inte riktigt kunde motivera varför hon skulle ha mer än så.

Vad får det här för sportsliga konsekvenser?

Vi kan redan nu stryka Therese Johaug från VM i Lahtis. Högst troligen kommer hon tillbaka i början av nästa vinter. Både 12 och 14 månaders avstängning skulle innebära att hon kan tävla i OS 2018. 16 månader innebär dock att hon missar mästerskapet. Under avstängningen tränar Therese Johaug tillsammans med ett team som hon plockat ihop själv, eftersom hon inte får köra med det norska landslaget.

Hur skötte sig Johaug under förhören?

Hon var överraskande fokuserad och samlad. Men vid två tillfällen kom tårarna fram. Dels när advokat Hjorth drog hela händelseförloppet första gången, dels när hon själv skulle sitta och berätta om turerna nere i Alperna. Då blev det för mycket för Johaug, vilket man kan förstå. I sitt vittnesmål var hon också tydlig, rak och trovärdig.

Kan vi stryka alla konspirationsteorier?

De har inte dött helt. Det snackas fortfarande om det där kvittot som hittades i Val Senales, som visade ett köp av trofodermin och startade spekulationer om att Johaug farit med osanning. Men Antidoping Norge har utrett saken och de kunde inte knyta kvittot till Johaug. De har lagt ner det spåret helt. Under förhören var det aldrig några frågtecken kring om Johaugs berättelse är sann eller inte, utan Antidoping Norge och Johaug var eniga om händelseförloppet. Diskussionerna handlade i stället om vilken aktsamhet hon visat och vilken skuld hon har i den här frågan.

När kommer Johaugs dom?

Norges idrottsförbund har sagt att det ska komma ett besked ”inom en månad”. Men både Wada, Fis, Antidoping Norge och Johaug själv har möjlighet att överklaga den till idrottens skiljenämnd Cas för en internationell prövning. Gissningsvis kommer allting under 12 månader att överklagas av någon av de tre första aktörerna, och allting över 14 månader kommer att överklagas av Johaug själv. Så ja, det kan vara så att det dröjer ytterligare några månader innan vi har ett slutgiltigt besked om hur länge Therese Johaug blir avstängd.

 

LÄS ÄVEN: Johaugs falska uppgifter avslöjas av mejlet.