Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Förslaget? Det är en ren galenskap

Maiken Caspersen Falla vrålar av glädje efter segern i den klassiska sprinten i Drammen.

Var det för alla sista gången?

Skidvärlden är på väg att ritas om – och det känns faktiskt lite obehagligt.

Efter några veckor med halvtomma läktare i Pyeongchang var det skönt att se folkmassorna som hade samlats runt sprintbanan i Drammen.

Tusentals fanatiska norrmän. De stod och trängdes med varandra med rödblåvita flaggor, slitna lusekoftor och plakat med olika hyllningar till Norges nya nationalhjälte Johannes Hösflot Kläbo.

Det var människor som brydde sig om åkarna och tävlingen, som faktiskt njöt av att vara där.

Det var allting som Pyeongchang inte var.

Det var på riktigt.

 

LÄS MER: Falla knäckte Stina Nilsson: "Viktigt för mig"  

 

Publiken i Drammen bjöds också på ypperlig underhållning.

Kläbo sprang ifrån alla precis som vanligt, men där bakom fick vi se ursinnig körning från både Eirik Brandsdal (alltid bra i Drammen) och Alexander Bolsjunov (alltid bra överallt). Ett tag kändes det som att det skulle börja brinna i spåren.

Även på damsidan blev det norsk seger.

Vi hoppades ju att Stina Nilsson skulle kunna knäcka Maiken Caspersen Falla och skaka lite liv i den där kampen om totala sprintcupen, men ärligt talat var det aldrig ens nära. Falla är snäppet bättre än Stina Nilsson just nu och banan i Drammen passar henne ruggigt bra.

Det var klasskillnad.

Samtidigt tror jag inte att Stina gråter sig till sömns i natt. Hennes stora mål för säsongen var OS och världscupen har hela tiden kommit i andra hand.

Hon kan nog till och med kosta på sig att applådera när Falla får den där pokalen i Falun nästa helg.

 

LÄS MER: Weng flydde efter missen: "Tydligt missnöjd" 

 

När säsongen börjar dra sig mot sitt slut är det alltid mycket fokus på slutställningen i cuperna, men jag är faktiskt mer intresserad av vad som kommer att hända efter att tävlingarna är avgjorda.

Då väntar nämligen en kongress i Grekland. Och stora beslut ska tas.

Internationella skidförbundet (Fis) har lagt fram ett förslag som innebär att tre av de sex distanserna vi såg på OS kommer att antingen försvinna eller förändras.

Bland annat handlar det om klassisk sprint.

Fis har tröttnat på både blanka skidor och Kläbos springande i backarna och vill nu, enligt förslaget, enbart köra sprint i fristil. Det kan alltså vara så att det vi precis bevittnade i Drammen var den allra sista klassiska sprinten på den här nivån.

Ett steg i rätt riktning? Nja, snarare galenskap.

Jag tycker att sprinten är alldeles fantastisk som den är i dag och ser ingen anledning att kliva in med släggan där. Då ser jag hellre att man skruvar lite på distansloppen, som många gånger är rätt sömniga.

Snart vet vi hur framtiden ser ut.

Den 13 maj startar kongressen och det är bara att hoppas på att Fis tar väldigt kloka beslut.