Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Det här är en otrolig skandal

Jevgenij Belov fick kliva högst upp på pallen i Gällivare Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Marcus Hellner, här i landslagsdräkten, var en av dem som hamnade efter Belov Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

GÄLLIVARE. Det här är så klart en skandal.

En otrolig skandal.

Jevgenij Belov är avstängd på livstid för doping – men står ändå överst på pallen här i Gällivare.

Varför agerar inte det internationella skidförbundet?

Jens Burman har en istapp i ena ögonbrynet. Det är tio minusgrader, snön piskar honom i ansiktet och han har precis slutat på 15:e plats i premiären i Gällivare.

Framför sig i resultatlistan har han inte bara Jevgenij Belov, utan även Maksim Vylegzjanin som också han är avstängd på livstid för doping.

Burman är svart i blicken.

Jag har aldrig sett honom så här arg.

– Om man blivit avstängd på livstid av IOK, för doping… då tycker jag inte att man har här att göra.

 

Totalt sex ryska åkare har blivit avstängda av IOK, alltså den internationella olympiska kommittén, och alla är just nu på plats i Gällivare . Utöver Belov och Vylegzjanin handlar det om Alexander Legkov, Aleksej Petuchov, Julija Ivanova och Jevgenija Sjapovalova.

Och det jobbiga är att det som hände i dag bara var början.

I morgon och på söndag kommer de avstängda ryssarna att tävla inför hundratusentals tv-tittare i ”Vinterstudion” på SVT och alla kommer känna ungefär samma sak: Vad i helvete är det som händer? Avstängda på livstid för doping, men de tävlar här? Mot våra svenska hjältar?

Situationen är så klart fullständigt ohållbar.

 

Avstängningarna som IOK delade ut tidigare den här månaden innebär att de ryska åkarna inte får vara med i OS, eftersom det är den enda tävlingen som IOK har makt över.

I alla andra tävlingar är det internationella skidförbundet (Fis) som styr. Och de har ännu inte lämnat något besked i frågan.

De sitter och tittar på, samtidigt som Jens Burman och de andra svenska åkarna tvingas stå och prata om dopingmisstankar i stället för sina egna prestationer.

Varför händer det ingenting?

Varför tar ingen ansvar för sporten?

Dopingskandalen ägde alltså rum i Sotji 2014 och både IOK och Fis har grävt i samma sörja ganska länge, men det verkar som att de inte ens pratar med varandra. Och nu har de tillsammans skapat den här situationen där alla – precis alla – är förlorare.

 

Jevgenij Belov njöt inte en enda sekund när han klev upp överst på prispallen här i Gällivare. Det syntes ganska tydligt.

Ungefär lika nöjd med livet var Aleksej Petuchov när han stannade till i intervjuzonen för att berätta för alla svenska journalister att han var en ”clean athlete” och att avstängningarna bara handlar om politik.

– Vi lider! Vi blir utpekade och misstänkta – men vi är oskyldiga till det här. Det finns inte ens några bevis, sa Petuchov och viftade desperat med armarna.

Och ja, IOK har faktiskt ännu inte presenterat några bevis som direkt kopplar de här sex åkarna till skandalen i Sotji. Det kan vara så att avstängningarna delats ut på felaktiga grunder och att de kommer hävas efter granskning av idrottens skiljenämnd (Cas). Kanske är det också därför Fis inte vågar agera?

Klart är i alla fall att någon har gjort bort sig och att den här situationen måste lösas så fort som möjligt.

Så här kan vi inte ha det.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786