Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Daniel Ståhl har nu satt skräck över hela världen

SOLLENTUNA. Marken skakar fortfarande på Sollentunavallen.

71.29.

Daniel Ståhl slog Ricky Bruchs rekord från 1984 och satte skräck i diskuskastare över hela världen.

Om 36 dagar kliver han in som guldfavorit på VM.

Vi satt och började bli dåsiga i solgasset på Sollentunavallen när en diskus plötsligt flög 71.29 meter framför våra ögon.

Speakern skrek så att högtalarna höll på att sprängas. Ögon spärrades upp. Hakor tappades. Någon satte händerna för ansiktet, en annan ruskade på huvudet.

Vad var det precis som hände?

Vi har väntat sen 1984 på att någon skulle kunna slå Ricky Bruchs rekord på 71.26 och nu hände det, en ljummen torsdag i juli. Herregud. Fy satan. Det känns fortfarande smått overkligt...

För att sätta det här i ytterligare lite perspektiv: Ingen i hela världen har kastat så här långt på fyra år. Det är bara åtta personer genom tiderna i den här galaxen som kastat längre. 

Och det är så enormt välförtjänt.

 

Våren 2014 träffade jag Daniel Ståhl för första gången, vid en bassäng i San Diego, USA. Han hade rufsigt hår, pillemariska ögon och pratade som någon pilsnerfilm.

Sen reste han sig upp. Två meter lång, 135 kilo tung, 220 centimeter mellan fingerspetsarna och 50,5 i skostorlek.

Jag var tvungen att backa någon meter för att kunna ta in vilken enorm fysik han hade.

Foto: KRISTOFFER RUCKEMANN

Nu är det sommaren 2017 och Daniel Ståhl har en lång, svår, märklig och alldeles sagolik resa bakom sig. För bara två år sen snackades det om att Ståhl inte kunde leverera under press, att han ofta drog diskusen i buren när landslagsdressen var på och han var själv märkbart störd av situationen. När Jacob Hård och Jonas Karlsson riktade kritik mot honom i SVT valde han att svinga tillbaka, för att sen be om ursäkt för sitt utbrott.

Där och då var det många som tvivlade.

Vad som hänt sen dess? Daniel Ståhl har mognat, fått ännu bättre kontroll på sin väldiga kropp och hittat alla nycklar för att kunna behålla fokus under tävlingarna.

I dag räcker det till 71.29. I morgon? Världsrekordet från östtysken Jürgen Schult lyder 74,08 och just nu känns det inte på något sätt helt omöjligt.

Han har en potential som är svindlande.

 

När vi nu har skrivit in Daniel Ståhl i historieböckerna så plockar vi fram kalendern, bläddrar fram och ser att VM i London bara är 36 dagar bort. Visst känns det härligt?

I 36 dagar kommer Ståhl kunna finslipa tekniken. I 36 dagar kommer rivalerna att ligga sömnlösa.

Den här gången kommer ingen att tvivla på Daniel Ståhl.