Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ludvig Holmberg

Då kunde hennes karriär ha förstörts

Skidsnack: Frågan ger norska stjärnan hjärnsläpp: ”Vem är det?”
Foto: BILDBYRÅN

Frida Karlsson har legat på gränsen hela tiden.

Nu klev hon över den.

Som tur var fanns landslaget där för att dra i handbromsen – annars hade hennes stora dröm kunnat gå i kras.

Nyheten ruskade om hela skidvärlden under måndag kväll.

Sverige supertalang Frida Karlsson, 20, stoppas från att tävla och bromsas i sin träning efter att ha visat upp oroväckande resultat i ett av landslagets hälsotester.

”Det har helt enkelt blivit lite för intensivt och för mycket. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans”, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

Och det är klart att man blir orolig. Det här är ingenting som är vanligt på något sätt, även om exakt samma sak faktiskt hände med norskan Ingvild Flugstad Östberg för bara tre veckor sen. Det här är en blinkande varningslampa.

Samtidigt ska man ha en sak klar för sig: Skidåkare i världstoppen balanserar ofta på gränsen.


Inför den här säsongen träffade jag Frida Karlsson under landslagets uppladdningsläger i Val Senales i Italien och vi pratade om exakt de här sakerna.

Jag påpekade att hon haft en hel del problem under det sista året. Det har varit både slitna luftrör, smärtande benhinnor och kramp i magen. Dessutom har hon haft flera förkylningar.

Frida Karlsson svarade: ”Alla åkare på den här nivån har skavanker, så är det ju. Man ligger på gränsen hela tiden. Någon gång kliver man över gränsen och då får man ta ett kliv tillbaka, för att hålla i längden.”

Nu har hon uppenbarligen tagit något kliv för mycket över den där gränsen.

Exakt vad som hänt? Det vet vi inte och det ska vi inte heller spekulera i. Men vi kan konstatera en sak: Frida Karlsson har ett extremt driv och det var det som hjälpte henne till den hysteriska succén på VM i Seefeld i fjol. Men det där drivet gör också att det finns en risk att man bli lite fartblind.

Som tur var fanns landslaget där för att dra i handbromsen.

Ligger man på fel sida om gränsen för länge så är det direkt farligt. Då kan man förstöra en hel karriär.


I pressmeddelandet från landslaget finns det ett citat från Frida Karlsson och hennes ord för i alla fall mig lite lugnare.

Hon säger: ”Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver”.

Vi måste komma ihåg att hon bara är 20 år gammal.

Det spelar ingen roll om hon missar helgens världscuptävlingar i Davos. Det spelar ingen roll om hon missar Tour de ski vid årsskiftet. Egentligen kan hon stå över hela den här säsongen – så länge hon tar hand om sin kropp och ger sig själv möjligheten att förverkliga sina drömmar.

Vad hennes allra största dröm är? Att bli världens bästa skidåkare.

Om hon bara tänker långsiktigt och håller sig på rätt sida om gränsen så är jag ganska säker på att den drömmen kommer att gå i uppfyllelse.


LÄS MER: Landslagets besked om Frida Karlsson: ”Medicinsk bedömning” 

LÄS MER: Norske experten om Frida Karlsson: ”Bra att de tar tag i det”

LÄS MER: Ingvild Flugstad Östberg stoppas från att tävla: ”Beklagligt”