Foto: Filip Singer / Epa / Tt
 Foto: Filip Singer / Epa / Tt
Linus Sunnervik

Spökena jagar Serena Williams

Publicerad

Vilken bomb.

Angelique Kerber lyckades med något väldigt få människor har gjort på 2000-talet.

28-åringen slog Serena Williams på egen hand – och spökena fortsätter jaga amerikanskan.

Vi har sett den här situationen många gånger förr.

Serena Williams, 34 år och 21 Grand Slam-titlar, ser ut att bära halva mänskligheten och dess framtida överlevnad på sina axlar när hon spelar sina stora matcher.

Det är som ett fullfjädrat melodrama: besvikelse, hopp, förtvivlan, lite sorg – och allt som oftast – ett lyckligt slut.

Men inte den här gången.

Vad hände?

Oftast förklarar vi det med att världens bästa damspelare någonsin sätter krokben på sig själv. I sin överlägsenhet på tennisplaneten överarbetar hon situationer och slår bort sig.

Men inte den här gången.

Angelique Kerber vann faktiskt matchen – på egen hand.


Tyskan är en av få spelare som kan mäta sig fysiskt med Williams. Med sin enorma acceleration i vänsterarmen kunde hon stå emot Williams i bollduellerna och vinna poäng, genom att använda amerikanskan kraft – och sin egen. Hon kunde använda sin vänsterslägga till enkla poäng på serven, och behövde inte hamna i konstant andnöd i egna servegame.

Men framför allt så visade hon en enorm mental styrka.

Hon lyfte sitt spel i avgörande set. Hon varvade sin tunga forehand med flera stoppbollar som gjorde en redan konfunderad Williams, minst sagt, förbryllad.

Spelmässigt var det den bästa damfinalen i Grand Slam-sammanhang på många år.

Och allt detta – när det fanns så många frågetecken.

Angelique Kerber erkände att hon var väldigt nervös redan inför semifinalen.

Nu skulle hon gå in i sin första GS-final – och det förde tankarna till Wimbledon-finalen 2013.

Ni minns hur Kerbers landsmaninna Sabine Lisicki klappade ihop fullständigt och skakade av nerver och grät öppet på banan?

Det kan faktiskt hända. Och sett ur den aspekten – att Kerber lyfte sitt spel i avgörandet set och tog fram vapen som hon tidigare hade maskerat – växer hennes insats ännu mer.

För Serena Williams är det här en riktig käftsmäll.

Den stora mästarinnan var två matcher från att sätta sin gyllene Grand Slam i fjol – men kritiserades som en av "Årets besvikelser" i USA när hon förlorade mot Roberta Vinci i semifinalen.

Hon tog fem månader ledigt.

2016 skulle bli året då hon äntligen vann de fyra stora turneringarna, då hon skulle passera Steffi Grafs 22 grand slam-titlar.

Nu krossades den första av de två drömmarna redan i Melbourne.

Det går inte att säga annat än att det långa uppehållet stod Williams väldigt dyrt.

Och alla spöken – som tycks förfölja henne i de stora matcherna – fortsätter att spöka.

 

 

Till sist.

Vi brukar prata om små marginaler?

Kerber var en poäng från att åka ut i första omgången av Australian Open – mot 64-rankade Misaki Doi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag