Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linus Sunnervik

Ett mardrömsbesked för hans båda rivaler

Foto: ZHU WEI / STELLA PICTURES/AVALON AVALON
Foto: WANG JINGQIANG / STELLA PICTURES/AVALON AVALON

17, 19, 20.

Kampen mellan Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer tätnar efter serbens seger i Australian Open.

Djokovics löfte efteråt ger oss en ännu mer dramatisk kapplöpning framöver.

Vem har sagt att tennis är så svårt?

Om du tränar lite serve så handlar spelet egentligen om tre moment: att uppfatta motståndarens boll (spelintelligens) – att komma rätt till bollen (mental och fysisk förberedelse) – och att retunera bollen till motståndaren så svårt som möjligt (teknisk och taktisk skicklighet). Det är en trestegsraket: om du inte kommer rätt från början så kommer du inte heller kunna leverera ett bra svar.

Man kan lugnt säga att Novak Djokovic bockade in alla tre rutorna i matchöppningen mot Dominic Thiem.

Det var en ursinnig men kontrollerad start: Djokovic trippade fram på lätta tår, förutsåg Thiem och skapade sig så mycket andrum att det kändes som att han kunde fånga in österrikarens bollar i sin racket för att känna lite på dem, innan han skickade tillbaka sina tunga grundslag.

Det såg verkligen enkelt ut, som det kan göra när Novak Djokovic är i form och inte är anspänd. 

Men Dominic Thiem har gått från att vara en hungrig, yvig, up-coming talang till en etablerad toppspelare som inte faller igenom när han ställs mot väggen. 97 av 100 spelare blir uppkäkade av en Djokovic i toppform men Thiem både vågade och behärskade att ta ett kliv in i banan, möta missilerna; han fick utdelning på serven, vann momentum och lyckades spela ut sitt bästa spel.

Vi såg tendenserna redan i första set, och när Djokovic tappade energi i andra och tredje set så var österrikaren hänsynslös.

Det räckte som bekant inte hela vägen, den här gången heller, för Thiem. Fysiken, skickligheten och rutinen av att uthärda fem set vägde över till Djokovic redan i fjärde set och till slut var inte särskilt spännande.

Österrikaren tvingades gå genom Rafael Nadal och en pånyttfödd Alexander Zverev på vägen till finalen medan Djokovic, tack vare sin skicklighet, kom undan billigare mot Milos Raonic en halvskadad Roger Federer.

Titeln i Australian Open var hans åttonde – hans 17:e grand slam-titel totalt.

Det är tydligt att Melbourne är hans hemmaplan: det snabba underlaget passar honom perfekt och Rod Laver-arenan är nog den enda i världen där han faktiskt verkar få publiken på sin sida.

* * *

Dagens tennis handlar om mycket – ovissheten om nästa generation som ska ta över, Davis Cup-döden, matchfixing-frågan, jämställdhet i prispengar/tv-utrymme och tävlingskalendern som bränner ut spelare – men det finns en sak som alla pratar om: Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic.

– Det är unikt i idrottshistorien att de tre överlägset bästa spelarna är aktiva i samma era. Det är det som gör det väldigt, väldigt svårt för andra spelare att slå igenom. Man måste slå minst två stycken för att vinna en stor titel, konstaterade Thiem efter finalen.

Svårt att argumentera emot. Trion har redan skrivit så mycket tennishistoria att nu återstår egentligen bara ett enda race: kampen om antalet grand slam-titlar.

20, 19, 17 titlar. Federer, Nadal, Djokovic.

Det är en kapplöpning mot varandra, mot tiden som rinner i väg och mot nästa generation som kommer fram.

Ur den aspekten var det här något av en mardrömsturnering för Roger Federer och Rafael Nadal.

För vad lärde vi oss av Australian Open 2020?

Dominic Thiem slog Nadal och sällar sig till en rad spelare som står på tur att vinna en grand slam-turnering på hardcourt – där finns redan Daniil Medvedev och på sikt kanske också en pånyttfödd Alexander Zverev. Inga bra nyheter för Federer. Men framför allt ser Thiem ut som ett livsfarligt hot till Nadal i Franska Öppna 2020.

Mitt i allt detta ser Novak Djokovic lika stark ut som när han hade sitt vansinniga genombrottsår 2011.

Efter finalen avslöjade serben för australisk tv (Channel 9) att hans plan är att försöka slå Federers 20 titlar och trappa ner sin spelande efter säsongen 2021.

Ännu ett jobbigt besked för både Federer och Nadal, som kan räkna med att Djokovic går in som favorit i fem av de sju återstående grand slam-turneringarna (ej Franska Öppna) innan 2021 är över.

Serben flåsar sina rivaler i nacken och vägen framåt till att inte bara vara spelmässigt bäst någonsin, utan även resultatmässigt bäst någonsin, ligger öppen för honom.