Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linus Sunnervik

Det här luktar inte illa – det stinker lång väg

Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När Franska Öppna går in i sin slutfas heter turneringens stora överraskning Marco Cecchinato.

25-åringens bländade grusspel påminner inte bara om en kontroversiell dom.

Hans närvaro väcker obehagliga frågor om de mörkaste krafterna inom tennisen.

Kan även en förlorad tennismatch betyda vinst?

Mellan stunderna då Rafael Nadal visar vem som äger centercourten under årets upplaga av Franska Öppna, så får de mänskliga tennisspelarna visa upp sig.

Tisdagens höjdpunkt i Paris är så klart ungtuppsmötet mellan Dominic Thiem och Alexander Zverev.

Två, på sikt, potentiella arvtagare till kronan i Paris där Thiem ligger ett mentalt steg före sin spelmässigt kanske mer lovande rival i att kunna utmana Nadal.

Och så tjuren från Argentina – Juan Martin Del Potro – som äntligen är någorlunda frisk i kroppen och spelar som om det inte fanns någon morgondag.

Har han energi kvar att kunna skaka Nadal i en eventuell semifinal?

Det finns många anledningar att berätta om det sportsliga som händer i Paris.

Men vad gör man när sportens mörka inslag gör sig påminda på de största arenorna under Franska Öppna?

Ska vi bara titta åt ett annat håll?

Under eftermiddagen går turneringens stora skräll – 25-årige Marco Cecchinato – in i kvartsfinalen mot Novak Djokovic.

Den utpräglade grusspecialisten har storspelat och tagit såväl David Goffin och Pablo Carreno Busta på sängen med sin toppade forehand.

Men skulle han ens ha fått vara i Paris?

 

År 2016 dömdes Cecchinato till 18 månaders avstängning av internationella tennisförbundet. Han ansågs vara inblandad i matchfixning under en Challengerturnering i Mohammedia, Marocko, i oktober 2015.

Avstängningen kortades till 12 månader och överklagades till slut till den italienska olympiska kommittén – som friade Cecchinato helt och hållet.

Internationella tennisförbundet släpper sällan detaljer från sina utredningar – men den här gången gjorde man ett undantag. Den 47 sidor långa rapporten uppmärksammades av bland annat av New York Times när den släpptes.

Där framgår att misstankarna väcktes när den då 82-rankade Cecchinato hade vunnit två matcher mot bättre rankade spelare och sedan förlorade mot en 338-rankad polack med 6-1, 6-4 i Marocko.

Strax innan matchen hade Cecchinato, som redan var på tennismyndigheternas radar, skrivit suspekta meddelanden till sin vän, tennisspelaren Riccardo Accardi, om att hade kunde "tjäna in pengar i Marocko" efter att ha förlorat ett spel på en fotbollsmatch.

De allvarliga misstankarna uppstod när bettingbolagen redovisade spelen på matchen. Riccardo Accardi och hans pappa, Fabrizio, var de enda personerna i hela Italien som spelade på att Cecchinato skulle förlora matchen i två raka set mot polacken.

De spelade inte på ett konto, utan genom "ett dussintal" konton på olika bettingsajter med insatser på en bra bit över 7000 kronor. 

Utredningen visade också att Cecchinato – redan innan matchen mot polacken – hade bokat sin flygbiljett hem till Italien: ett flyg som skulle gå direkt efter matchen. 

 

Internationella tennisförbundet stängde av honom 18 månader. Men Cecchinato överklagade till den italienska olympiska kommittén som friade honom helt från misstankarna.

Det berodde inte på att bevisen inte ansågs räcka till. Den italienska olympiska kommittén motiverade sin friande dom med att "oegentligheter" förekom på åklagarsidan. Enligt den ansedda tennisjournalisten Ben Rothenberg rörde det sig om en teknikalitet: det italienska tennisförbundet missade en deadline när de skulle lämna sitt material till överklagandet.

Om ITF hade fått som de velat så skulle Cecchinato ha varit avstängd till januari i år – och därmed inte haft en chans att ta sig in i Franska öppna i år.

Men tack vare beslutet från nationens olympiska kommitté har Cecchinato kunna fortsätta spela regelbundet på touren och med sin kvartsfinalplats i Franska öppna inte bara säkrat rankingpoäng - utan även fyra miljoner kronor.

Cecchinato har duckat alla frågor kring händelsen under Franska Öppna.

Men 25-åringens öde är väl omtalat inför tisdagens kvartsfinal mot Novak Djokovic. Och även om han fortfarande är friad i en juridisk instans så väcker beslutet frågor.

Var finns förklaringen från Cecchinato?

Lägg därtill bristen på transparens hos den italienska olympiska kommittén och de sammanlagda turerna hos alla juridiska instanser som ter sig Kafka-artade – så luktar inte bara hela soppan illa.

Det stinker så klart.

Lösningen är inte enbart att sätta dit enskilda individer – tennismatcher riggas genom organiserad brottslighet. Det sker inte av en slump: det är ett systematiskt arbete av ligor som inte sällan saknar erfarenhet av kriminell verksamhet inom andra fält.

I det ljuset måste vi se de 13 gripna under tisdagen i Belgien, misstänkta för inblandning i matchfixing, som ett positivt tecken snarare än ännu en skamfläck för tennisen.

Att låtsas som att problemet inte finns vore det värsta misstaget.