Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linus Sunnervik

Är en oförglömlig era inom tennisen

Federer till final efter jätterysare
Foto: SHAUN BROOKS / IMAGO IMAGES / ACTION PLUS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: PAUL ZIMMER / IMAGO IMAGES / PAUL ZIMMER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES / COLORSPORT WWW.IMAGO-IMAGES.DE

När det gällde som mest lyckades Roger Federer ta fram sin absolut bästa grästennis.

Semifinalen mot Rafael Nadal 2019 var kanske inte lika klassisk som Wimbledon-finalen 2008.

Men det går inte blunda för att båda spelarna har blivit så mycket bättre.

Det är aldrig över förrän det är över.

Roger Federer spelade ut sitt fullständiga register och presterade något av sin bästa grästennis – någonsin – i fjärde set mot Rafael Nadal.

Ändå var matchen två ynka poäng från att vända till Rafael Nadals fördel, vid ställningen 7-5, 1-6, 6-4, 5-4 och 40-40 i Federers serve.

Jag tyckte att det ringade in tennisens hjärta och själ på ett ganska vackert sätt: tre timmars spel på en allt torrare gräsmatta och, plötsligt, två poäng som kan definiera hela matchen – två poäng som definierade spelarnas 15 år långa rivalitet.

Roger Federer som med graciösa penseldrag målar tennis mot en Rafael Nadal som outtröttligt kastar färgen från sin eldiga palett.

Yin och Yang.

Men: mycket har hänt sedan de två senast möttes i Wimbledon, för elva år sedan, i finalen 2008 som har kallats världens bästa tennismatch någonsin.

Båda två har blivit utpräglade grässpelare.

Federer har finkalibrerat sitt volleyspel och blivit ännu rappare på att ta kommandot direkt efter serve – ett nödvändigt steg i takt med att många av hans motståndare har blivit bättre.

Rafael Nadals utveckling är minst lika fascinerande.

Såg ni siffrorna inför finalen?

Roger Federer, som vet hur han ska spela sina servegame i sömnen i Wimbledon, hade slagit 42 ess inför semifinalen.

Rafael Nadal? 

Han hade slagit 47 serveess – flest av alla – på väg till finalen.

En naturtalang med envishet, som Nadal, utvecklas förstås med åren.

Men att kunna sopa gruset med motståndet i Paris för att en månad senare ställa om till grästennis – utan en enda spelad turnering – är sådant som skiljer honom, Djokovic och Federer från övriga i tennisvärlden.

Och: titta en gång på höjdpunkterna från finalen 2008 och jämför med fredagens semifinal, så kommer ni förstå att såväl Roger Federer 2019 som Rafael Nadal 2019 hade avgjort finalen 2008 innan den ens hade gått till fem set.

Det är två av många skäl till att uppskatta dessa matcher.

Ett annat är att Rafael Nadal, 32, och Roger Federer, 37, egentligen inte har någonting kvar att bevisa eller att tjäna pengar på – men ändå fortsätter att spela på världens största arenor med risk för att blotta ålderns krämpor.

Det tåls att säga en gång till: det här kommer att vara en oförglömlig era i tennisen.

Rafael Nadal är kung av gruset – Roger Federer kommer gå till historien som kung av gräset.

Och samtidigt sitter världens just nu bästa tennisspelare, Novak Djokovic, och inser att han behöver spela sin bästa tennis på söndag.

Världsettan har fått en något lättare väg fram till finalen, ser hungrig, smidig och fokuserad ut igen.

Han gäller så klart som favorit.

Ju längre tid Djokovic kan hålla varje boll i spel, för varje minut, game och set han kan hålla Federer på banan, desto större blir hans chanser.

Roger Federer kommer behöva nå upp till en lika felfri tennis som han spelade i fjärde set mot Nadal, och han kommer behöva göra det i minst tre set för att vinna på söndag.