Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linus Sunnervik

Är en käftsmäll för svensk damtennis

Johanna Larsson. Foto: SPORTFOTO ZINK / JÜRA / IMAGO/ZINK IMAGO SPORTFOTODIENST
Rebecca Peterson är klar för andra omgången i franska öppna. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En etablerad stjärna – och ett stort framtidshopp.

Svensk damtennis är hetare än på många år.

Därför är det fruktansvärt tråkigt att Johanna Larsson och Rebecca Peterson går miste om sin viktigaste turnering i sommar.

Rebecca Peterson är på väg mot sitt stora genombrott.

22-åringen har i skrivande stund nio raka matchvinster, efter att ha slagit ut 45-rankade Su-Wei Hsieh i Franska Öppna i måndags.

Hon kommer därmed att lyfta till runt 70:e plats på världsrankingen. 

Efter ett skadefyllt fjolår har Peterson fått bitarna på plats; känslan är att klättringen kommer att fortsätta i år. Framför allt har 22-åringen fått en helt annan tyngd i sin serve, som numera är ett vapen. Mot Su-Wei Hsieh visade Peterson dessutom att hon hanterar sina nerver utmärkt när hon, efter ett spelmässigt sämre andra set, lyfte sig och knöt ihop säcken när det drog ihop sig.

Hon är mentalt redo för att etablera sig i världseliten - och då kan det plötsligt gå ganska snabbt.

Om Peterson etablerar sig bland de 90-100 bästa kommer hon automatiskt ta sig in i alla grand slam-tävlingar och få chansen att fortsätta plocka de stora poängen (och prispengarna).

Där har Johanna Larsson befäst sin plats.

***

29-åringen vann sin andra WTA-titel i karriären i Nürnberg i helgen. Den var efterlängtad, efter en motig start på året där svenskan har tvivlat en hel del. Larsson klättrar till runt 60:e plats på världsrankingen och det är ingen överdrift att säga att svensk damtennis är hetare än på många år.

Det är inte bara mot den bakgrunden som det är väldigt olyckligt att damveckan i Båstad – Ericsson Open – tvingas lägga ner. Turneringen har varit det överlägset största skyltfönstret för damtennisen i Sverige de senaste åren. 

Dessutom har det varit ett ypperligt tillfälle för svenska spelare att visa upp sig, skapa en relation till tennispubliken och även säkra viktiga rankingpoäng på hemmaplan.

Jämförelserna med Stockholm Open och Swedish Open har redan Johanna Larsson och Elias Ymer "bråkat" om på sociala medier, efter att Larsson kritiserat nedläggningen i en intervju med SportExpressen.

***

Det finns två sidor av myntet. 

Ericsson Open försvinner inte av illvilja: det finns en ekonomisk verklighet som visar på att turneringen uppenbarligen inte är väldigt lönsam. 

Samtidigt kan man inte låta bli att undra vilka finansiärer och storföretag som hade kommit till undsättning - om Stockholm Open eller Swedish Open hade hamnat i en ekonomisk knipa? 

Oavsett vilket är beslutet en käftsmäll för svensk damtennis, som svider extra mycket ett år som detta.