Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Leif Boork

Leif Boork: Klassiska lag i en klassisk final

Svensk ishockey är framme vid en klassisk final.

Mellan två klassiska lag.

Skellefteå och Brynäs.

Ingen har undgått det faktum att vi experter lyft fram farten och offensiven som två historiska inslag i denna finalserie. Men det finns trådar till historien. Det finns trådar till Tre Kronor. Och det offensiva fartiga myntet har alltid två sidor.

Låt mig leda er in i ett finalspel som jag tycker är det intressantaste sedan 1996 då mästarna hette Luleå.

Här är jämförelserna

Brynäs fick ishockey på programmet 1939.

Till Skellefteå kom ishockeyn 1943.

Gävle är en tjänstemannastad inom verkstadsindustri och livsmedelsindustri. I Skellefteå är det gruvnäring och träindustri som är de historiska arbetsfälten. 2010 bodde 71 033 personer i Gävle kommun. I Skellefteå kommun några fler, 71 641 personer.

Hockey på programmet lika länge. Samma storlek på städerna. Arbetarstaden Skellefteå med de lite hårdföra och fysiska yrkena. Gävle med mer finlirare med mindre skit under naglarna.

Så ser finallagen också ut. Råbarkade , mer fysiska Skellefteå. Mer tekniska och lite fysiskt lättare Brynäs.

Smurfkedjan bakom dagens spel

Det finns en historisk tråd till Brynäs fria, offensiva ishockey som Tommy Jonsson implementerat i år. Och den leder obevekligt tillbaka till bortgångne Tommy Sandlin. Med Smurfkedjan som symbol för just en fri, rörlig och teknisk ishockey vid SM-guldet 1993 knyts spelet ihop, som jag vill kalla för Brynäs-hockey.

Två hjältar från den tiden finns också med som huvud­figurer i dag. Andreas Dackell gjorde sin första ordinarie säsong i Brynäs 1993. Och två avgörande mål de sista tio minuterna i den finalen mot Luleå. Nu avslutar han sin karriär i ytterligare en SM-final. Som kapten. Dagens sportchef Michael Sundlöv var målvakten som var bäst i elitserien 1992/1993.

Jimmie är som Hardy

Skellefteå tog guld 1978. Fortfarande det enda i klubbens historia. Den respekterade, hårdföre, elake lagkaptenen och ledaren Hardy Nilsson var primus motor, den drivande kraften, i det årets guldlag. Jag gör omedelbart kopplingen till dagens lagkapten Jimmie Ericsson hos västerbottningarna. Tränare 1978 var den lite tillbakadragne Anders Rönnblom som har mycket av samma personliga drag som årets coach Anders Forsberg.

Jag gör ett stopp till i historien på vägen mot dagens finallag Skellefteå. 2005/2006 kom laget tillbaka till elit­serien. Anförda av Tommy Samuelsson som coach. Han införde fröet till disciplin i försvarsspelet utan att tappa klubbens tradition av fart, offensiv och fysik. Jag anser att Samuelssons betydelse inte får underskattas i Skellefteås framgångar de senaste åren.

En annan sida av myntet

Tre Kronors coach Pär Mårts spinner säkert också som en glad och god katt när han ser Brynäs och Skellefteå i final. Lagen representerar ju den attityd, frihet och offensiv som Mårts försöker sjösätta i landslaget. Och som också fått sin uppföljning i vårt framgångsrika juniorlandslag.

Men Pär Mårts har också sett den andra sidan av detta populära, moderna och offensiva mynt. Kanske lite hybris, kanske lite slarv, kanske lite för mycket chansspel, kanske lite för mycket frihet var det som fällde Tre Kronor i fjolårets VM.

Och för mycket av den varan är kanske det som också fäller det lag som klarar timingen bäst mellan offensiv och defensiv, system och frihet, chansspel och hybris.

Thomas Di Leva har sagt: "Hockeylaget som för in sagan i verkligheten likt ett vidunder ligt naturfenomen, det laget vinner".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!