Foto: Michael Berggren
 Foto: Michael Berggren
Leif Boork

Nu prövas en ledares kompetens

Publicerad

Modos färd nedåt i tabellen är att beteckna som ett ras.

Laget har vunnit en av de senaste åtta matcherna. Modo har inte gjort ett enda mål på nio perioder, fem minuter och åtta sekunder. Det är drygt 185 minuter utan mål. Vi får gå tillbaka fem matcher och åtta minuter om vi ska hitta en forward som gjorde mål.

Vad beror det här på? Och varför får Ulf Samuelsson, coachen, inte stopp på den nedåtgående trenden?

Huvudorsaken är målvaktsspelet. Eller bristen på det. Framför allt i inledningarna av matcherna.

I de senaste fyra förlustmatcherna har både Bernhard Starkbaum och Os c ar Alsenfelt släppt in tidiga och flera så kallade lätta mål som gett motståndarna ledningen tidigt. Mot Timrå (3.59 in i matchen), Linköping (efter 26 sekunder), Färjestad (36 sekunder) och HV 71 (3.58).

Alltså, motståndarna behöver inte anstränga sig för att få initiativet.

 

Målvakternas brister smittar av sig på hela laget.

Det sprids en osäkerhet.

Försvaret blir passivt.

Forwards vågar inte kontra, och/eller chansa i spelvändningarna. Vilket gör att tempot går ner samtidigt som de får möta samlade försvar för det mesta.

Det är en obehaglig situation.

Också mot den bakgrunden att målvaktsspelet har varit en knäckfråga under flera säsonger. Mikael Tellqvist försvann efter en säsong. Michael Zajkowski, den egna produkten, har Modo aldrig litat på. Två exempel av en flora tveksamma hanteringar av den positionen.

Alexander Steen kom in med sin kvalitet och ledde laget i inledningen av serien.

Det tog fokus från målvakts - problematiken.

 

Ytterligare problem finns.

Hur bra tränade är import- spelarna? Många av de spelarna har skött träningen på egen hand i väntan på ett klubbkontrakt. Några klarar individuell träning.Tyvärr är min erfarenhet att uppföljningar och kontroller är nödvändiga.

Alla spelare representerar olik spelkulturer som ska förenas till ett spel. Ett vinnande lagspel. Det tänker man inte så mycket på då det går bra och alla individer är fräscha och pigga. Men det är i motgångens stund som spelsystem och ett konsekvent genomförande av det är som viktigast.

Modo har gått från serieledning till att nu vara inne i streckstriderna i botten av tabellen. Det är nu en tränares kompetens prövas som mest.

I detta fall Uffe Samuelssons.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag