Leif Boork

Ingen tonåring som landslagskapten

Publicerad

En tonåring ska inte vara kapten för ett seniorlag.

Allra minst i ett elitsammanhang.

Där omgivningen bland spelarna består av meriterade och erfarna personligheter som varit med i både med- och motgång. Där ledarstaben/klubbstyrelsen som han ska samarbeta/förhandla/diskutera med, ofta består av mogna människor som "sett en hel del av livet" och dess veder­mödor i både sorg och glädje. Inte bara på idrottsplanen utan också i privata sammanhang. Kaptenen ska representera sin förening och sitt lag i sponsorsammanhang där han möter ledare med stor bakgrund i hur man hanterar medarbetare i företag och organisationer.

En lagkapten ska i mina ögon ha upplevt händelser och personer i ett antal sammanhang. Och ha förståelse och erfarenheter av olika situationer från både livet och idrotten.

Saknar livsfundament

Jag tycker att Gabriel Landeskog ger ett moget och balanserat intryck för sin ålder. Han har säkert ett mer distanserat förhållningssätt till livet än flera äldre spelare. Landeskog har säkert tagit/och velat ta ett större ansvar för sitt lag och sina medspelare än många av hans kollegor. Och visst är det sant att yngre spelare i dag ofta är mer mogna än sina jämn­åriga kollegor som spelade för en generation sedan. Och visst är Landeskog en skicklig ishockey­spelare i elitsammanhang.

Men han saknar, av naturliga skäl, det sportsliga och mänskliga livsfundament som flera av hans lagkamrater både i Djurgården, Tre Kronor och Colorado har.

Medialt effektsökeri

Kollega Nyström använder argument som att Toews och Crosby vann titlar med sina NHL lag som bevis för att de var bra kaptener.

Det låter bra. Men är medialt effektsökeri. Och jag litar inte på vare sig Nyström eller NHL i den frågan. NHL marknadsför sina unga stjärnor, och sina förstadrafter, med att ge dem kaptensbindeln. Som ett bevis för att klubbledningen har valt den bästa spelaren. Den bästa karaktären. Den bästa människan. Det är snömos. Och business. Som mycket annat i NHL. Ta bara lockoutkonflikten nu som exempel. Det handlar om maktpositioneringar och ekonomi. Inte om idrott. Och så är det många gånger med nämnda kaptensval också.

I dag ska vi sudda ut alla gränser. Alla ska kunna allt med en gång. Alla ska kunna ta vilket ansvar som helst. Att prata ålder är fult. Att prata erfarenhet är fult.

Offentlig förolämpning

Om det vore lite stake och respekt hos Gabriel Landeskog så skulle han naturligtvis avsäga sig kaptensskapet om han tilldelas det i Tre Kronor. Om Pär Mårts skulle ge det uppdraget till landslagets yngste spelare framför ögonen på Joel Lundqvist så är det en offentlig förolämpning. Både mot Joel Lundqvist och Tre Kronor.

Ge Gabriel ett A, assisterande kapten, som representant för den yngre generationen hockeyspelare. Gör honom medlem av ett spelarråd, tycker jag, där alla generationer ska vara representerade.

Men välj inte en tonåring till kapten över den mest etablerade institution vi har i svensk hockey. Och om Zlatan vore landslagsspelare i ishockey skulle knappast en tonåring vara hans kapten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag