Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif Boork

Boork: En av de bästa - det kan ge Luleå guld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Jonas Rönnqvist är intelligent och strategisk - med en tydlig spelidé. Jonas Rönnqvist är en av Sveriges två bästa tränare just nu.

Den ”nya Ostenmaffian” gör naturligtvis helt rätt som försäkrar sig om Rönnqvist tjänster redan nu.

Förlängningen av Jonas Rönnqvists kontrakt som Luleåtränare var en logisk följd av händelser som sträcker sig bakåt till 2005. Kanske ännu längre.

Rönnqvist kontrakt är också en följd av dennes goda och konsekventa insatser som huvudtränare för Luleå Hockey de senaste två säsongerna.

Men för att återgå till 2005.

Då utkämpades en bitter maktstrid inom klubben. Den nu nyss bortgångne Hans Norberg och före detta storbacken Lars Modigh ingick i det sportråd som såg till att Lars ”Osten” Bergström inte fick sportchefsjobbet. Sportchefen Johan Strömwall ville ha Bergström. Spelarna ville ha Bergström. Fansen ville ha Bergström. Media ville ha Bergström.

Bland annat sa lagets stora stjärna Jonas Rönnqvist den 15 mars 2005 att: - ”Osten” är den bäste tränaren jag haft. Jag skulle ta emot honom med öppna armar.

Men så blev det inte då. Sportchefen Strömwall avgick. Före detta Luleåspelaren Lars Göran Niemi beskyllde sittande sportråd för att vara en maffia. NSD:s krönikör Johan Håkansson skrev en krönika för "Osten” Bergström med rubriken ”Spräng skiten i luften”.

Det var infekterat. Och fortsatte av och till så. Med Chrunakaffären. Med Obolaffären. Där bland andra Jarmo Myllys och Mikael Renberg förlorade pensionspengar.

Jag tror vi ska se Lars ”Osten” Bergströms tidiga förtroende med nytt kontrakt för Jonas Rönnqvist mot den bakgrunden. Nu styr ett nytt järngäng i Luleå Hockey. Det järngäng många ville ha redan 2005. Men som slutade med att Lars Bergström i stället blev tränare i Malmö Redhawks.

Dagens järngäng är framgångsrika. Uttrycket att göra guld av gråsten är näst intill sant i Rönnqvists fall. Han har tagit många allsvenska spelare till klubben. Och de flesta har blivit avsevärt bättre. Alla utom en. Bygdens son Johan Harju. Det tror jag är en stor besvikelse för både Harju och Rönnqvist.

Elias Fälth, Niklas Olausson, Per Arlbrandt och Sebastian Enterfeldt var alla allsvenska spelare när de kom till klubben och som var etablerade elitseriestjärnor när de lämnade den.

Robin Jacobsson, David Rautio, Lukas Kilström, Niklas Fogström, Jens Jacobs och Linus Persson går igenom Rönnqvistfabriken just nu. Listan på ”utslängda spelare” från andra klubbar som representerat Luleå i elitserien kan göras längre.

Linus Klasen har suttit i Rönnqvists biktstol i år och erkänt sina synder. Och jobbar hårt på träningarna nu.

Jag anser att Jonas Rönnqvist är en av Sveriges två bästa tränare just nu. Rönnqvist är intelligent, strategisk, har en tydlig spelidé, kräver ett konsekvent genomförande och vågar ställa krav. Och spelarna gillar det. Därför att de blir bättre. Därför att laget de spelar i ligger i toppskiktet på Elitserien.

Rönnqvist har gått en stegvis väg till Elitserien. Bland annat med två framgångsrika år i Almtuna. Jag vet att Almtunaspelarna hyste stor respekt för Rönnqvist och gillade att spela under honom. En del av dem jag har kontakt med saknar honom än i dag.

Den ”nya Ostenmaffian” gör naturligtvis helt rätt som försäkrar sig om Rönnqvist tjänster redan nu. Kontinuiteten och det professionella jobbet kan ge Luleå ett nytt SM-guld.

Boorks lista

HETA LISTAN

1) Bud Holloway, Skellefteå

Det är svårt att komma förbi den leende kanadensaren Bud Holloway. Farten, skottet och timingen är av högsta elitserieklass.

2) Jonas Rönnqvist, Luleå

Jag hyllar Luleås tidiga beslut att behålla en av sveriges bäste tränare i Jonas Rönnqvist. Nu vet alla vad som gäller. Det skapar lugn och ro.

3) Ulf Dahlén, HV

I HV finns förmodligen Rönnqvists största konkurrent på tränarsidan just nu i Ulf Dahlén. HV och Dahlén gör ett kanonjobb. Och bänkade Luoma fattade bänkningen och gjorde mål direkt.

ISKALL

Striden står hård mellan Frölundas allmänna oförmåga att få ut lite av sitt lag och Linköpings märkliga ”affärer” med Erik Andersson, Andreas Jämtin och Bud Holloway.