Leif Boork

Brynäs grisar sa knappt nöff-nöff

Publicerad

GÖTEBORG. Matt Duchene i Frölunda svarade på en fråga i Göteborgs-Posten om hur det var att spela ishockey i Sverige?

- Som att spela fotboll på is, svarade han.

Duchene har uttalat sig om mycket på den korta tid han varit här. Jag delar långt ifrån allt han sagt. Men efter Frölundas segermatch i Scandinavium mot Brynäs är jag villig att ge honom rätt.

Herregud, så tamt närkampsspel det var. Det kan inte vara många spelare som har blåmärken efter en sådan match. Brynäs haussade ungdomar som Emil Molin och Elias Lindholm verkar ha glidit in i nån elitserieslummer där de tror att de kan simma omkring som några akvarie- guppies.

Överstegrisar som Simon Bertilsson och Jonathan Granström sa knappt nöff-nöff på hela matchen. Och lagkaptenen Jörgen Sundqvist verkar ha tagit lektioner av gamla hjältar som Stig Salming och Virus Lindberg i hur man startar en diskussionsklubb med domarna.

 

Frölunda vann rättvist och har satt ihop sitt spel bättre de senaste matcherna. Offensiv utan vildsint forechecking gör avvägningen mellan forechecking och backchecking bättre. Noggrannare passningsspel. Och fler samlade anfall.

Det är framgångsreceptet just nu.

Tillsammans med en mer balan- serad och positionssäker Julius Hudacek i målet.

Bäst i Frölunda var Joel Lundqvist. Som många gånger förr. Jag vet egentligen inte om det är ett bra eller dåligt betyg på elitserien. Eller på de ungdomar som vi numera ofta hyllar så fort de gör en läcker dragning.

Det är helheten som är viktigast. Små misstag kommer alltid i ishockey. Men det är hur man agerar efter det att man gjort misstag som är viktigast.

 

Några exempel från Joel Lundqvists spel:

3.45 in i andra perioden gör han en dålig passning i egen zon som ger Brynäs en möjlighet. Strax efteråt i samma byte får han pucken igen. Han har två passningsmöjligheter men det är trångt och små marginaler. Han väljer bort båda möjligheterna, vänder ner i egen zon och spelar en säker passning till egna backar och åker och byter.

Efter 16.49 i samma period. Joel Lundqvist tar sig in mot Brynäsmålet. Släpper pucken till Magnus Kahnberg. Jobbar sig in framför Johan Holmqvist. Skott kommer. Blir retur och motanfall från Brynäs. Joel jobbar stenhårt i backcheckingen. Kommer ikapp Brynässpelaren i mitt- zonen. Återtar pucken. Vänder upp och spelar en diagonalpassning till medspelare på bortre långsidan och åker sen och byter.

Det är arbetsinsats, gott omdöme, tvåväsgspel och lagtänk.

 

På backsidan har Frölunda fortfarande problem. Speciellt i positionsspelet i egen zon. Oliver Bohm, född 1992, 190 centimeter lång och 98 kilo, tung är ett exempel på det. Bohm kan vara helt förvirrad emellanåt. Och ta de mest märkliga beslut i det defensiva spelet.

Vad lär sig juniorerna numera? Över 100 matcher i J20, 45 matcher i elit- serien och 28 matcher i allsvenskan. Och har inte lärt sig mer! Vad lär tränarna ut på juniornivå?

Är det bara offensiv och dribbel mot pyloner. Huvudet då? Huvudet!

Var är de taktiska ungdomarna? Är svensk ishockey så mycket fotboll på is att det är bara dribbel framåt och glidsvängar som gäller?

 

En brynäsare var bra. Ryan Gunderson.

I Frölunda var Joel Lundqvist, Christian Bäckman och Julius Hudacek bäst. I den ordningen.

Hettan fanns på läktaren. Alldeles för lite på banan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag